Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi tror på bön och väckelse"

Veckans nummer Publicerad: 2016-10-19 15:15

Långt upp i Värmlands nordligaste tassemarker ligger Östmarks missionsförsamling.  En av Equmeniakyrkans minsta församlingar. Med sina två medlemmar kanske den allra minsta. Men Rolf och Asta Axelsson är inte de som ger upp.

– Nej, vi tror att Gud hör bön och ber därför varje dag om väckelse, säger Rolf Axelsson, 78 år.

Det ligger mellan Rännberg och Östmark, i Lämbacken alldeles intill väg 947. Omgivet av gårdar, skog och böljande berg. Ett långt falurött hus med ingång mitt på. Två fönster och en anslagstavla vid dörren. Därtill uthus med vedbod, förråd och hemlighus. Taket är nylagt i plåt med skyddsräcken mot vinterns snömängder. Byggt i två våningar men bara inrett på första plan. Stor möteslokal med predikstol och nya bänkar med plats för 100 personer, samt liten sal med kök.

– Det är en del som velat hyra huset av oss, men vi har varit strikta då vi vill att det bara ska vara för kristen verksamhet.

Halverat invånarantal

Axelssons själva bor tre kilometer därifrån. I Rännbergs by, intill Sickamack  och Säterberget. Det är gamla finnmarker som förr hyste mången utfattig torpare.

– Det berättas att husen på 1800-talet var så otäta hos en del att snön yrde in i rummen och gjorde att barnen kunde leka snölekar i köken.

Många tog därför snart chansen att emigrera till Amerika vilket avbefolkade bygden redan i mitten av 1800-talet. Östmarks invånarantal halverades på ba-ra några år. Det var i den vevan som väckelsen kom till Östmarksbygderna. Från förföljda läsare och norska haugianer.

– Då fick de samlas i hemlighet uppe i skogarna för att slippa bli straffade av statskyrkan.

Först när konventikelplakat och andra lagar var undansopade dök bönhus och kapell upp lite varstans i bygden. Östmarks missionshus var bland de allra första, uppbyggt i början av 1880-talet. Väckelse har sedan kommit och gått. Störst var församlingen på 1930-talet då man även hade en ungdomsförening. Men sedan kom utflyttningen.

– Folk flyttade söderut, till Torsby, Sunne och Karlstad där jobben fanns. I Östmark kan man än i dag, i stort sett bara få skogsjobb. 

Läs mer i Hemmets Vän nr 42 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies