Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ta tydligare ställning för förföljda kristna

Ledare Publicerad: 2016-09-01 13:09

I juli mördades en fransk präst, broder Jacques Hamel, mitt under gudstjänst när han firade nattvarden, av muslimska fundamentalister. Gudstjänstbesökare togs som gisslan, kyrkan belägrades.

Det var terror. För oss i Europa var det inträffade chockerande, för kristna minoriteterna i Mellanöstern är detta tyvärr den typ av förföljelse som nu sker.

I efterföljden till denna händelse skapade tre präster i Svenska kyrkan Facebook-gruppen ”Mitt kors”. De uppmanar människor att bära sitt kors, och att lägga upp bilder på sitt kors. Gensvaret har blivit mycket stort, gruppen har på några veckor fått upp emot 10 000 medlemmar.

Sidan präglas av människors berättelser om sina kors och vad korset betyder för dem.

De tre prästerna vill med gruppen ”ta ställning för världens förföljda kristna genom att vi öppet och med stolthet bär korset runt halsen i vår vardag”. Initiativtagarna skriver: ”Korset är hoppets, kärlekens och nådens tecken, ett tyst motstånd mot mörker och våld.” En lågmäld men tydlig markering av delaktighet och samhörighet med de drabbade offren i Frankrike.

Bland medlemmarna syns alltifrån Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna och Sveriges mest uttalade ateist.

Man skulle kunna tro att detta vore en okontroversiell grupp på Facebook efter det besinningslösa terrordådet i Frankrike. Men icke. Från centralt håll i Svenska kyrkan har kritiken varit hård. Kommunikationschefen, prästen Gunnar Sjöberg, kallade tidigt kampanjen för ”okristlig”. Kritiker har varnat för att ställa grupper mot varandra och ordet ”religionskrig” har använts mot denna grupp, initierad av tre kvinnliga präster. Samtidigt strömmar medlemmarna till gruppen och stödet blir allt större.

Förra veckan debatterade ärkebiskopen Antje Jackelén med prästen Annika Borg, en av initiativtagarna, i SVT. Och även om ärkebiskopen inledningsvis distanserade sig från kommunikationschefens omdöme och ville tona ner kritiken, var det tydligt att hon inte är för kampanjen, tvärtom så problematiserade hon den genomgående.

Sveriges mest högljudde ateist Christer Sturmark är alltså medlem i gruppen ”Mitt kors” men inte ärkebiskopen i Svenska kyrkan. Det måste vara mycket svårt för en utomstående betraktare att förstå hur debatten om korset, kristendomen och folkmordet som sker i Mellanöstern kunnat gå på grund så fullständigt.

Krigen i Syrien har nu pågått i fem år. Svenska kyrkan, och andra delar av kristenheten, behöver tydligare ta ställning för de kristna som drabbas av IS förföljelse.

Hemmets Vän 1 september 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Ärkebiskopens svek LARZ GUSTAFSSON
2016-09-03 11:27
Detta bekräftar vad vi redan visste, att ärkebiskopen är en förrädare.
"Jag var i fängelse och ni besökte mig inte."
"Gråt med dem som gråter."

Och detta med Aftonbladet och hakkorset: Vad sysslade DEN tidningen med under andra världskriget???
De som var med vet. Och de som föddes senare och som är medvetna vet.

Det enda som hindrar ärkebiskopen från att bli imam är förmodligen att kvinnor inte får bli det.




Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies