Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kvinnlig könssstympning

Veckans kommentar Publicerad: 2016-08-04 16:21

Omkring 200 miljoner kvinnor i världen har utsatts för könsstympning. Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, drabbas cirka tre miljoner kvinnor varje år. Trots förbud i samtliga länder i västvärlden, sedan 1982 i Sverige, tar invandrarföräldrar ibland sina flickor på sommarlovet  till släktingar i tidigare hemländer för att utföra könsstympning. I många länder, främst i Somalia där 98 procent av kvinnorna mellan 15 och 49 år genomgår ingreppet, ses det som en förutsättning för att flickan ska kunna gifta sig.  

Brittiska BBC berättar om 46-åriga Hibo, som könsstympades och blev hopsydd i underlivet. Bara ett hål av en tändstickas storlek lämnades för att hon skulle kunna kissa. Vilken smärta ska då inte sexuell gemenskap och barnafödande innebära?

Brittiska läkare försöker återställa delar av kvinnors förstörda könsorgan innan en kvinna ska föda barn för att göra barnafödande något mindre smärtsamt.

Brittiska barnmorskor menar att försök att återskapa de yttre könsorganen med kirurgiska ingrepp tillsammans med psykologiskt stöd  är vitalt, eftersom många omskurna kvinnor har förträngt sina minnesbilder och även haft svårt att känna igen vad de råkat ut för.

Vårdpersonal i Sverige kan också ställas inför svåra avgöranden. Omskurna kvinnor ska få god vård och ett gott bemötande. Sjukvårdspersonal har anmälningsplikt om de misstänker att ett olagligt ingrepp har ägt rum eller planeras. De får heller inte agera i strid mot diskrimineringslagen, skriver Olga Gislén, projektledare på NCK, Nordiskt Centrum för Kvinnofrid.

Även om västvärlden och även många andra länder idag har en större medvetenhet om dessa ingrepp, som kan förstöra hela livet för en kvinna, måste upplysning och debatt fortsätta. Till de länder, exempelvis Egypten, där fortfarande omkring 90 procent av kvinnorna genomgår omskärelsen, måste det internationella samfundet förstärka sina påtryckningar för att stoppa denna hantering. Olika hjälporganisationer tillsammans med FN och andra organ kan bidra till att ge kvinnor kunskap och kraft, men också medvetandegöra män att stå emot och avslöja denna brutala verksamhet.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies