Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Turkiet befinner sig på ett sluttande plan"

Veckans nummer Publicerad: 2016-07-21 16:28

– Även om utvecklingen i Turkiet gått åt fel håll en lång tid var detta försök till militärkupp ett scenario, som kom som en överraskning för de allra flesta.

Det säger EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, tidigare bland annat utrikeskorrespondent för Sveriges Television i USA, när han reflekterar över vart president Erdogan vill leda landet. Agendan är nu att nu rensa ut mer liberala demokratiförkämpar till förmån för en tydligare islamisering av landet. Det bäddar inte för några förbättrade relationer exempelvis med EU.

Sedan decennier har Turkiet haft intresse av ett medlemskap i EU. Men för att exempelvis få igenom en visumfrihet för turkiska medborgare till EU, som ingick som begäran från Turkiet i flyktingavtalet med EU, krävs att Turkiet uppfyller ett 70-tal villkor, som berör exempelvis mänskliga rättigheter, pressfrihet, frigivande av fängslade journalister och politiska fångar  samt att avskaffa antiterrorlagen.

– Relationerna till EU har ju försämrats de senaste åren. Turkiet befinner sig på ett sluttande plan genom att man exempelvis trappat upp konflikten med kurderna och infört ett närmast krigsliknande tillstånd, där turkiska armén strider mot kurderna. Demokrati innebär ju inte bara att man håller allmänna val, utan att man också värnar om landets minoriteter.

Stängt nyhetsredaktioner

President Erdogan har satt i system att stänga nyhetsredaktioner och fängsla journalister. Nu rensar han också bort 2 000 domare och totalt över 8 000 offentliganställda, som enligt regeringen inte stod bakom den islamisering han drivit utan velat se en mera demokratisk utveckling.

– Han vill stärka greppet över rättssystemet. Någon rättssäkerhet i landet finns inte i sikte. Det är dystert att behöva konstatera att Erdogan gjort något slags vägval och fört landet i en mer islamistisk riktning som också innebär att han distanserar sig från Europa.

Erdogan pekar ut den muslimske predikanten Fethullah Gülen som ansvarig och kallar den religiösa och sociala Gülenrörelsen för en terroristorganisation. Gülan befinner sig i landsflykt i USA och har begärts utlämnad av Turkiet. Men för att USA verkligen skulle gå med på en sådan begäran skulle krävas att Turkiet kan presentera mycket starka bevis för att USA skulle gå med på ett utlämnande. Det betonade USA:s utrikesminister John Kerry i måndagens presskonferens i EU-parlamentet i Bryssel.

Läs mer i Hemmets Vän nr 29 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies