Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Gatubarnet Maria Isabel bygger fritidscenter för våldsutsatta barn

Veckans nummer Publicerad: 2016-07-14 00:00

Maria Isabel föddes på gatan i ett våldsutsatt område i Medellin i Colombia. Idag är hon snart färdig industridesigner, men hennes hjärta finns hos drygt 200 våldsutsatta barn i Medellinförorten Santa Domingo, där hon med stöd från Ankarstiftelsen byggt ett fritidscenter för våldtagna och misshandlade barn. Entreprenören Börje Erdtman tog Maria Isabel och systern Johanna som fadderbarn. Nu hjälper Maria Isabels målarbegåvning dessa våldsutsatta barn att med färg och pensel ge uttryck för den smärta, som orden inte kan forma. Maria Isabel är nu i Sverige och medverkar bland annat på Löttorp på Öland sista veckan i juli.

Trafiken blir mer sporadisk ju sämre vägarna blir utmed bergssidorna upp Santa Domingo i Medellin, där Maria Isabels och Ankarstiftelsens fritidscenter ligger.  Några byggjobbare snickrar och murar två våningar upp allteftersom verksamheten ska få expandera. Maria Isabel övervakar med örnblick att byggjobbarna gör som hon sagt. På deltid studerar hon till industridesigner på universitet. Men tillsammans med några medarbetare har hon gett sitt hjärta till dessa utsatta barn. Kanske därför att hon själv en gång fick stöd och hjälp, när hon slängdes ut på gatan från ett barnhem och hennes mamma, själv tonåring, inte kunde ta hand om Maria Isabel och hennes syster.

Börje Erdtman, fritidsledare, småföretagare och entreprenör, hamnade i Colombia när han nästan gått i konkurs i mitten av 1990-talet. 50-årspresenten från vännerna räckte till att resa med biståndsgruppen Amigos i Skövde för att bygga ett barnhem för gatubarn i Medellin. Sedan var Börjes hjärta fast i Colombia, trots det brutala våldet, floder av narkotika och en social misär utan like hos många colombianer. Eller kanske just därför har det blivit omkring 50 resor till landet.

Och Maria Isabel träffade han redan i mitten av 1990-talet, då också Ankarstiftelsens fadderbarnsverksamhet, skolbyggen, vattenprojekt och försoningsarbete på landets fängelser började byggas upp. Maria Isabels mamma var prostituerad och födde första barnet 13 år gammal. När mamman var 15 år föddes Maria Isabel. Hon och systern Johanna hamnade på ett illa skött barnhem, som brann upp när ledarna satte eld på det. Börje Erdtman vet endast hur det gick för Maria Isabel och Johanna på det där barnhemmet. Resten av de 23 barnen försvann i prostitution.

För att Börje frågade

När jag träffade Maria Isabel första gången i Medellin 2002 försökte hon försörja sig på att sälja halsband hon tillverkat. Men när hon blev lite äldre utmanade Börje henne att börja arbeta med barn i samma utsatta belägenhet som hon själv varit en gång.”Maria Isabel, kan du tänka dig att börja jobba med barn”, frågade Börje Erdtman under ett av sina besök i Colombia.

– Jag hatade att jobba med barn men svarade att jag var beredd att göra det för att Börje frågade. Han hade ju hjälpt mig och min syster ur misär, berättar hon.Hon kom till Santa Domingo utanför Medellin, där vattenfyllda jordmassor utefter bergssluttningarna skapat stora ras, som vid ett tillfälle begravt många hus och dödat 68 personer.

Fortfarande när vi promenerar uppför de branta sluttningarna många år senare, till fritidscentret som så markant avviker från många ganska fallfärdiga hus i området, är området präglat av misär och mycket sexuellt våld mot flickor.

Maria Isabel kom till byn och fick låna en kyrka där hon började verksamheten för många av dessa utsatta barn.

– Jag hade penslar och färg med mig när jag kom till området, berättar hon.Nu kan man se med vilken värme och omsorg hon möter dessa barn. Med sin konstnärliga kunskap och sina ledaregenskaper ger hon dem ett framtidshopp. Och medan hennes lärarkollegor fortsätter att undervisa barnen, går Maria Isabel upp till byggjobbarna för att se att de murar och snickrar med noggrannhet, så att huset får den kvalité som är nödvändig i ett område som detta.

– När vi kom en morgon hade jorden utmed sluttningarna rasat ner mot huset och förstört en vägg. Maria Isabel slet oerhört från morgon till kväll både med att se till att byggnaden fick en stabilitet och samtidigt försöka ta hand om barnen. Hon höll på att stupa, men idag står ett fint fritidscenter där. Två våningar är klara och inredda med hög kvalité för att kunna erbjuda olika typer av verksamhet för området, berättar en av kollegorna.

Läs mer i Hemmets Vän nr 28 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies