Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Värderingskris i Sverige

Ledare Publicerad: 2016-07-14 00:00

Ebba Busch Thor i Almedalen 2016: ”Sverige, Sverige älskade land. Jag älskar dig, inte bara för att dina jordgubbar är de godaste, för att dina ängar och hagar är de finaste eller för att dina skärgårdar är de vackraste. Jag älskar Sverige för att det är mitt hem. Det är här jag träffat min man och det är här min son växer upp. Det är helt enkelt min plats på jorden.” En kärleksförklaring vacker som få och visst är Sverige speciellt inte bara för sin natur, sitt ljus och sitt omväxlande klimat, men Sverige är också ett av världens rikaste länder. Fast så har det inte alltid varit. För 150 år var Sverige ett fattigt utvandrarland. Under åren 1851–1910 utvandrade 1 170 456 personer till Amerika, i hopp om religiös och ekonomisk frihet (Statistiska Centralbyrån). Nu däremot är Sverige ett rikt invandrarland där 100-tusentals människor varje år söker en ny framtid. Historien går igen. Då var USA framtidslandet, nu är det Sverige och Tyskland. Det är lätt att glömma bort när migrationsfrågorna diskuteras. Ett lite större historiskt perspektiv skulle vara välgörande för debatten.

Att detta är utmanande borde inte vara särskilt svårt att förstå. Tidigare var det tyvärr i stort sett bara Sverigedemokraterna som vågade beröra problematiken. Men efter valet 2014 och i samband med flyktingkrisen hösten 2015 vaknade de övriga partierna. Det märktes också påtagligt i årets Almedalsvecka, som avslutades i söndags. Om det gamla monokulturens Sverige utmanades av utvandring och fattigdom, utmanas det nya mångkulturella Sverige av nya värderingar både utifrån, av invandrare från nya kulturer, särskilt muslimska – och inifrån, av en post-kristen kultur.

”Sverige befinner sig mitt i en värderingskris. Värden som byggt vårt hem starkt, som tillit, frihet, jämlikhet och människors lika värde är hotade”, menade Ebba Busch Thor i Almedalen och fick medhåll från både höger och vänster. Men till skillnad från Stefan Löfven som inte helt överraskande talade sig varm för ”den svenska modellen” eller Anna Kinberg Batra som lyfte fram ”svenska värderingar” hade Ebba Busch Thor ett svar på vilka värderingar som håller att bygga på.

För vad är egentligen ”den svenska modellen” eller ”svenska värderingar”? Både Batra och Löfven har svårt att definiera det, medan Ebba Busch Thor kunde hänvisa till värderingar som faktisk byggde upp hela vår kontinent – kristna värderingar. Att det är just kristna värden som är grunden för demokrati och frihet säger nästan ingen. Märkligt! Problemet nu är egentligen även religiöst. Kristna värden förvaltas nämligen mest naturligt av människor som tror på Jesus Kristus och av en levande dynamisk kyrka som växer.

Hemmets Vän

14 juli 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies