Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Birgitta Yavaris hjärta tog vägen om Jerusalem

Veckans nummer Publicerad: 2016-06-30 00:00

Den varma israeliska vårvinden smeker kinden i kulturkvarteren Yemin Moshe alldeles utanför de vackert upplysta murarna, som omsluter gamla Jerusalem och fullmånen sänker sig ner över den drygt 3 000-åriga staden. Här bor sedan 1979 den svenskisraeliska konstnären och författarinnan Birgitta Yavari-Ilan. Från hennes balkong har man närmast en sagolik utsikt över den anrika judiska staden. Ovanför dessa kulturkvarter fyllda av en sprakande blomsterprakt och kullerstensgator ligger King David Hotell, där USA:s president Jimmy Carter och Egyptens Anwar Sadat undertecknade en fredsuppgörelse mellan Egypten och Israel. Till Yemin Moshe och Birgittas och Elliots hem kommer varje år Jerusalems kulturintresserade medborgare, höga militärer och många svenska Israelsresenärer. Just nu reser Birgitta och Elliot och talar i Sverige, Norge och Danmark.

Hon liknar lite en nunna, denna kulturpersonlighet, som haft helsidespresentationer av sitt hem i Jerusalem Post inför de årliga kulturdagarna, då männi­skor vallfärdar till detta område. Jag finner vägen till hennes bostad och går in genom den vackert blå trädörren till det hem Jerusalems borgmästare Teddy Kollek satte sitt signum under. Han ville förvandla ett förfallet område utanför gamla Jerusalem där jordanierna under sexdagarskriget låg och sköt mot Jerusalem.

Birgitta Yavari beskriver det själv som ett under att hon fick möjlighet att färdigställa ett av husen i dessa kvarter. Här finns en synagoga  och rader av hus i smala gränder. Här fäster sig ögonen vid den pampiga Montefiores väderkvarn, som markerar området, en gång tänkt att vara självförsörjande på spannmål. Idag är kvarteren oerhört attraktiva bostäder.

När man kommer in genom den blå dörren till Birgittas hus bär de många olika rummen, möblerna och trapporna i trevåningshuset lite drag av Carl Larsson. Här har Birgitta fyllt väggarna med den konst hon började skapa som ung efter utbildning i Los Angeles och New York, när hon lämnade Sverige. Det blev några år som illustratör i Amerika, för modemagasinet Elle och senare Femina och Damernas Värld innan hon på irrande vägar via Transcendental Meditation började vandra i fotspåren av Mästaren från Nasaret efter att bland annat ha mött Jesusfolket i början av 1970-talet.

Tappade sikten

Med sin nyvunna tro uttryckte hon sin kärlek till Jesus, till sökandet efter den äkta kärleken och kärleken till det märkliga lilla landet i Mellanöstern, dit hennes hjärta tog henne för att alltid förbli där.

1972 gav först bokförlaget Bonniers ut hennes ovanliga böcker fyllda av vackra bilder, bibelord och tänkespråk. Hon blev publicerad i USA och på senare år i Sydafrika och Israel.

– Under sju år efter att ha blivit lämnad i  skilsmässa och när min son dog tappade jag sikten och  visste inte om jag skulle kunna komma tillbaka. Men hos min syster på Öckerö, mitt under en Hönökonferens, vaknade jag en morgon med orden i Sven Lidmans psalm ”… O salighet, o gåtfullhet, o Kristi törnekrona, som mer än världens visdom vet och varje synd kan sona …” Det blev som en nyförälskelse till Jesus.

Birgitta kom till Israel till Betania 1973 tillsammans med sin dotter Pnina och elva fosterbarn som totalt blev 30, vilka hon i omgångar gav husrum och omsorg åt utan några socialbidrag eller annat organiserat stöd. Men dottern drabbades av fläcktyfus och hamnade på Haddassa-sjukhuset i Jerusalem och hon fick rådet att inte återvända till Betania. Då fick hon tipset och möjlighet att flytta till de unika kvarteren i Yemin Moshe i Jerusalem.

Birgitta har gått genom mycket sorg i livet och bland annat förlorat en tolvårig son. När hon blev övergiven trodde hon nog att hon skulle få leva i ensamhet resten av livet. Till dess hon under en Sydafrikaresa för åtta år sedan mötte Elliot, professor i psykologi och baptistpastor, som aldrig satt sina fötter i Israel och inte heller lockades av det. Han var änkeman när han mötte Birgitta och lämnade sitt yrkesliv för att starta med en tom dagbok i ett helt nytt land.

Läs mer i Hemmets Vän nr 26 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Birgitta Yavari
2018-04-03 22:20
Tack vare Lilian Hammare och stöd ifrån bl.a. ekonomiskt ifrån Israels vänner som bidrog med så kunde Birgitta vara med om att ta hand om barn. Jag vet eftersom jag var under en längre tid och hjälpte till med barnen. Lilian gjorde en fantastisk insats för dessa barn, sorgligt att hon inte kan berätta och vara tacksam över det.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies