Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vad håller samman Europa?

Ledare Publicerad: 2016-06-30 00:00

Förra veckan folkomröstade Storbritannien om EU. Svaret var ett knappt men tydligt nej – landet vill inte längre vara med. Därmed utlöstes engelskt politiskt kaos. Premiärministern, tillika ledaren för Konservativa partiet, David Cameron, avgick. Det är även kalabalik inom socialdemokratiska Labour och Skottland, med en tydlig majoritet för att stanna i EU, vill nu ha ny folkomröstning om Skottland ska bryta sig ur Storbritannien och inleda separata förhandlingar om att vara kvar inom unionen. Samtidigt har världens börser sjunkit kraftigt.  Ur ett lite längre perspektiv handlar frågan om Storbritanniens framtid, som en gång var 1900-talets största imperium. En viktig fråga i sig, men en än viktigare fråga är den om Europas framtid. Efter andra världskriget, när de första stegen togs mot en europeisk union, var det övergripande motivet att undvika att ett tredje världskrig skulle starta i Europa. I takt med att unionen utvecklats har freden minskat som argument och de ekonomiska argumenten blivit allt starkare. Den inre marknaden med fri rörlighet för varor, tjänster och människor har varit ett sätt att konkurrera med USA, Kina, Japan och de andra växande ekonomierna i Asien.

Efter Berlinmurens och järnridåns fall i början av 1990-talet har utvecklingen mot enande varit stark. Fram tills nu. Tillsammans med migrationskrisen är Brexit den djupaste kris samarbetet inom EU ställts inför. En grundläggande fråga som behöver besvaras i denna kris är: Vad är den gemensamma nämnaren för Europa? Annorlunda uttryckt: Vad håller kontinenten samman? Det finns flera svar på denna fråga. Ett är att Europa har en gemensam historia. Det är en historia om krig och konflikter, men också en historia om imponerande utveckling och framsteg. Det finns också starka gemensamma drag inom kulturlivet, där stora författare, dramatiker och konstnärer är en del av det gemensamma kulturarvet. En del av detta arv är även religionen, Europa har varit en kristen kontinent i 1 000 år. I den svenska debatten är detta ett ovanligt argument, eftersom vi är ett av de mest sekulariserade länderna i världen. Men religion och kultur är nära sammanflätade, så är det.

I efterdyningarna av det brittiska valresultatet höjs röster om utträde ur EU även i andra länder och de EU-kritiska rösterna vädrar morgonluft. Vad det blir av detta i praktiken återstår att se. Men oaktat EU måste vi se vad som är den gemensamma nämnaren för Europa, vad som håller dess länder samman.

Hemmets Vän

30 juni 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies