Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Lätta vapen ett tungt hot

Veckans nummer Publicerad: 2016-06-16 16:39

En ny rapport från det Genève-baserade forskningsprojektet Small Arms Survey visar att handeln med handeldvapen och lätta vapen har ökat i en oroande takt.

FN:s medlemsstater har kommit överens om att kraftigt minska den illegala vapenhandeln till år 2030 i enlighet med ett av de nya globala hållbara utvecklingsmålen som antogs i september förra året.

– Agendan för hållbar utveckling har en tydlig tonvikt på vapen som en faktor som måste beaktas i arbetet för en hållbar utveckling, säger Anna Alvazzi del Frate, programchef vid Small Arms Survey.

Mellan 2012 och 2013 ökade handeln med handeldvapen och lätta vapen kraftigt och uppgick till motsvarande nära 49 miljarder kronor – en ökning på 17 procent på bara ett år, enligt Small Arms Surveys nya rapport.

Främst USA

USA står för den överlägset största exporten och importen. USA exporterade handeldvapen till ett värde av motsvarande nästan nio miljarder kronor 2013 medan endast två andra länder – Italien och Tyskland – exporterade handeldvapen till ett värde av över fyra miljarder kronor vardera. Handeldvapen stod för 42 procent av importen till USA.

Sexton exportörer av handeldvapen och lätta vapen stod för en sammanlagd export på över 800 miljoner kronor 2013, vilket är den högsta siffran som uppmätts sedan Small Arms Surveys årliga undersökning inleddes 2001.

Även om undersökningen är den mest omfattande i världen när det gäller uppgifter kring överföringen av handeldvapen är de verkliga siffrorna troligtvis mycket högre, eftersom omkring 40 procent av alla uppgifter om import och export av dessa vapen hålls dolda av stater, säger Nicolas Florquin, forskare vid Small Arms Survey.

– Vi anser att det behövs en större transparens. Bättre information skapar bättre politik och bättre program, säger Eric Berman, chef för forskningsprojektet Small Arms Survey.

Läs mer i Hemmets Vän nr 24 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies