Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ord och handling prövas

Ledare Publicerad: 2016-05-09 09:17

Den 13–15 maj ska Miljöpartiets partikongress välja två nya eller behålla de sittande språkrören. Men Åsa Romson och Gustav Fridolin har närmast åkt bungy­jump i förtroendefrågan den senaste tiden. Miljöpartiets riksdagsledare Karin Smith Svensson säger inför den kommande kongressen: Ett parti som vill ha inflytande måste ha företrädare som folk har förtroende för. Men vad ger en ledare förtroende och hur stärks det? Vår historia är fylld av nationella, kyrkliga och andra ledare som lyckats eller misslyckats i sitt ledarskap.  Under ett lands politiska valrörelse kan vi höra många stolta paroller och löften. Men skillnaden mellan löften och tydlig handling avgör det avtryck en ledare gör.

Vid låga opinionssiffror mellan valen brukar det heta: Valresultatet avgör! Och visst är det så. USA:s snart avgående president Barack Obama hade skyhöga siffror när han valdes 2008. Men trots sin skickliga talarkonst har hans förtroende dalat mycket i landet och världen. Ändå har han, måste det sägas, fattat modiga beslut också.

Besvikelsen är stor bland israeler över hur Obama hanterat stödet till Israel. Många amerikaner kritiserar sjukvårdsreformen som ställer många lågavlönade utanför det skydd vi exempelvis har i Sverige. Och avståndet mellan den vanlige amerikanen och etablissemanget i Washington är ju en av orsakerna till att Donald Trump hittills fått sådant stöd inför presidentvalet. Men skulle han väljas till USA:s nästa president kan verklighetens stora och små politiska frågor få honom att sjunka som en gråsten i förtroende. Och det kan även äventyra maktbalansen i världen.

Så många händelser påverkar ett folks förtroende för sina ledare. Storbritanniens Winston Churchill hade ett grundmurat förtroende under andra världskriget men förlorade premiärministerposten när freden kom.

I svensk politik höjdes Alf Svensson inom Kristdemokraterna till skyarna i riksdagsvalet 1998 genom att ge ett smärtsamt ansikte till hur vårt land behandlar våra gamla. Men förtroendet dalade successivt när andra utmaningar kom. Ingen KD-efterträdare har varit i närheten av Alf Svenssons förtroende.

I Bibelns 1 Samuelsboken 16  hade kung Saul förlorat Guds och folkets förtroende och en ny kung skulle utses. Ingen av familjen Jishajs söner höll måttet i den teokrati, gudsledda, stat som då fanns. De klassiska orden ljuder fortfarande: ”Fäst dig inte vid hans utseende och hans resliga gestalt – honom har jag förkastat.” Till slut valdes den brådmogne fåraherden David, som senare blev en gigant som ledare för Israel, trots också stora misstag.

En ledares förtroende vilar bland annat på hållbara värderingar, integritet, att inte drabbas av skandaler, att tala och leva sanningsenligt, och lyckas i genomförandet av det man lovat. En hel del av detta saknar både Miljöpartiet och sittande statsministern för närvarande. Om en vändning kan ske återstår att se, men uppförsbacken är mycket kraftig.

En statsman och politisk ledare måste orka stå upprätt också när hårda vindar blåser och omge sig med förtroendevärda medarbetare med integritet och patos. Något nytt behövs i svensk politik som kan utmana, sätta svenska folkets hjärtan i brand och stärka Sveriges förtroende i världen på nytt.

Hemmets Vän, onsdag 4 maj 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies