Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Vi såg spåren av folkmordet"

Veckans nummer Publicerad: 2016-04-28 15:40

Såväl Europaparlamentet som Vita huset och den amerikanska kongressen har erkänt folkmordet i Irak och Syrien. Nu måste frågan upp i FN:s säkerhetsråd, menar EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som med sin stab besökte norra Irak i förra veckan. Han talar också om vikten av att den svenska regeringen erkänner folkmordet.

Kriget mot IS inleddes nästan samtidigt som Lars Adaktusson valdes som EU-parlamentariker och redan tidigt blev det något av en hjärtefråga. Under de två år som gått sedan irakiska Mosul föll för de radikala islamisterna har han tillsammans med bland andra organisationen A Demand for Action arbetat aktivt för att de brutala övergreppen ska betecknas som folkmord – för att på det sättet föra upp de svåra övergreppen på agendan. Något som han fick gensvar för – först i EU i början av året och sedan i den amerikanska kongressen.

Komplicerad situation

”Förhoppningsvis kommer folkmordsfrågan inom en snar framtid att bli en angelägenhet även för FN:s säkerhetsråd”, skriver han på sin blogg och fortsätter: ”Samtidigt är situationen i Mellanöstern mer komplicerad än på mycket länge. Kriget i Syrien och Islamiska statens barbariska mördande har lett till att sårbara minoriteter hotas av direkt utplåning. Hjälporganisationen Aid to the Church in Need har i en nyligen publicerad rapport varnat för att Mellanöstern redan inom fem år kan vara tömd på kristna minoriteter och kristen historia. Även om Islamiska staten på senare tid slagits tillbaka militärt i vissa områden är situationen mycket allvarlig.”

I förra veckan återvände han med sina medarbetare till kurdiska och assyriska områden i norra Irak som han besökt ett år tidigare. Hemmets Vän frågade honom om vad som låg bakom resan.

– Vi ville uppdatera vår kunskap om situationen för Iraks etnoreligiösa minoriteter och fördjupa dialogen med kristna (kaldeiska/assyriska/syrianska) partier, frivilligorganisationer och kyrkor. Det finns fortfarande tunga aktörer i den svenska och europeiska samhällsdebatten som förtiger förtrycket mot kristna i regionen, exempelvis Svenska kyrkan, svarar han. 

Vilka var med på resan och vart gick den?

– Jag och min stab reste tillsammans med Metin Rhawi från European Syriac Alliance till Erbil och dess kristna stadsdel Ankawa. Vi besökte dessutom Dohuk och Nineve-slätten, där de övergivna kristna byarna ligger.

Vad har ni gjort under det här besöket?

– Vi har träffat biskopar från de kaldeiska, syrisk-ortodoxa och syriansk-katolska kyrkorna samt ledande personer inom kaldeiska/assyriska/syrianska folkgruppen. Vi har besökt flyktingläger för yazidier och kristna samt den övergivna kristna byn Teliskuf, några kilometer från Islamiska statens ställningar.

Vad är intrycken den här gången jämfört med förra gången?

– Intrycken är väldigt starka. När vi besökte Teliskuf fick vi med egna ögon se spåren av folkmordet. IS hann bara vara där i en veckas tid, men hann med att anordna bokbål, slå sönder Jesus-statyer, skära huvudet av Maria-statyer och måla det berömda arabiska tecknet ”N” som i ”följare av Jesus från Nasaret”. Vi såg barnskor och leksaker på gatorna, övergivna när stadens invånare fick fly för sina liv.

Läs mer i Hemmets Vän nr 17 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies