Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Europas länder måste ta större gemensamt flyktingansvar"

Veckans nummer Publicerad: 2016-04-07 16:17

”Sverige har väldigt stora utmaningar kopplade till migrationen. Vi måste hitta en fungerande kombination av att hjälpa människor i nöd och samtidigt lösa flykting- och integrationsfrågorna. Men för det behövs ett annat gemensamt ansvarstagande för flyktingar och migration i Europa. Om alla europeiska länder 2015 hade tagit samma ansvar sett till befolkningsstorleken som Sverige, hade åtta miljoner flyktingar kunnat välkomnas till Europa.” Det säger Aron Modig, riksdagsledamot för KD och tidigare ordförande för ungdomsförbundet, KDU.

I helgen möts aktiva kristdemokrater till Kommun- och landstingsdagar i Västerås där migration och integration säkert kommer att stå högt på dagordningen.

Under ett antal år har Aron Modig varit starkt engagerad i internationella frågor bland annat i kampen för frihet och demokrati på Kuba.

– Utbyte mellan länder och folk är bra. Jag uppmuntrar alltid människor att resa till Kuba idag. Men målsättningen för Kubas folk måste ju vara ett fritt land med fria val och grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Visst är det viktigt att som USA lätta på sanktionerna mot Kuba, men det ska vara mot verkliga framsteg från kubanernas sida.

Aron Modig har bland annat besökt Kuba, flera afrikanska länder, men också Östeuropa under sina år som ordförande i KDU. Under sitt andra besök på Kuba för att stödja och uppmuntra kampen för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter fanns han med i samma bil, där två av ledarna för demokratikampen dödades. Fortfarande står uppgift mot uppgift om det var en ren olyckshändelse eller någon form av attentat.

Värna vårt utlandsbistånd

Det var ett svårt slag för kristdemokraternas demokratikamp på Kuba när dessa två ledare omkom. Idag följer Aron Modig med intresse den internationella politiska utvecklingen.

Men som riksdagsledamot har han nu mycket fokus på hur Kristdemokraterna kan bidra till en bättre migrations- och integrationspolitik i Sverige och Europa.

I flera europeiska länder har kristdemokrater ett betydligt större inflytande än i Sverige.

Aron Modig är bekymrad över att det mycket stora flyktingmottagandet till Sverige gör att regeringen naggar på sina biståndsinsatser till människor i utvecklingsländer. Sverige måste klara av ansvaret för sitt eget flyktingmottagande utan att drastiskt skära ner på utvecklingshjälp till fattiga länder i världen, menar han.

Aron Modigs efterträdare som ordförande för KDU, Sara Skyttedal, har hamnat i hetluften för uttalanden som att ”slakta asylrätten” och inom partiet har debatten stundtals varit  intensiv kring att värna asylrätten och ett värdigt och generöst flyktingmottagande till vårt land.

– Jag tror att målsättningen med vårt flyktingmottagande är detsamma mellan moderparti och ungdomsförbund, men man kanske ser lite olika vägar dit. Det blir ibland svårt med korta twitteraktiga ståndpunkter, där det är omöjligt att få fram bakomliggande resonemang. Då blir det lätt att feltolka.

Läs mer i Hemmets Vän nr 14 – 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pandemin långt ifrån över – femte våg ”blixtsnabb”
”10 minuters paus känns som en lagom utmaning”
”Hela Israel är min familj”
L: Kan inte sänka skatten på utsläpp
Dagostars krav på Andersson: Höj pensioner
”Det afghanska folket behöver världens stöd"
Köld och hunger väntar Afghanistans befolkning
Humanitär katastrof hotar vid gränsen
Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal
Linde: "Hårdaste medel" krävs mot Belarus


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies