Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Varför sådant fokus på Israel?

Debatt Publicerad: 2016-01-21 16:44

Pågår det utomrättsliga avrättningar i Israel? Åtminstone antyder utrikesminister Margot Wallström det upprepade gånger i olika sammanhang och senast vid en riksdagsdebatt i förra veckan.

Utomrättsliga avrättningar, enligt människorättsorganisationen Amnesty, förövas av myndigheter eller med regeringars tysta medgivande och verkställs utan en rättslig prövning och dödsdom.

De många terroristattackerna mot civila judiska medborgare i Israel och där förövare dödats av israelisk säkerhetstjänst ligger bakom antydningarna.

När civila medborgare dödas på öppen gata måste ett lands polismyndighet och säkerhetstjänst ingripa.  Det sker också i Sverige, exempelvis vid skolattentatet i Trollhättan i höstas. Hur en svensk utrikesminister gång på gång så tydligt sätter fokus på Israel i denna fråga är en gåta.  Så många år av internationellt arbete borde väl ha gett mer balanserade erfarenheter. 

När ett land drabbas av brutala kriminella dåd måste man ha rätt att försvara sig. När det sker i sådan omfattning som i Israel det senaste året blir det än viktigare att skapa trygghet i landet. Israel gör inte rätt i allt och inget annat land heller. Till skillnad från många diktaturer bland annat i Mellanöstern så görs rättsliga undersökningar när felaktiga polisiära ingripanden gjorts.

Det vore märkligt om den svenska regeringen eller svenska folket skulle ifrågasätta att polisen agerar snabbt och tydligt för att förhindra värre dåd, som exempelvis i Trollhättan, även om det tyvärr ibland leder till att förövare dödas. Dessa snabba insatser för att inte fler ska dödas  är ju också vad som sker i Israel för att trygga landets medborgare på gator och torg.

Frågorna kring konflikterna i Mellanöstern och speciellt Israels roll som den enda demokratin i denna del av världen fortsätter att skapa stora svallvågor också i Sverige. Men att brutala kriminella handlingar begås i många diktaturer blir sällan föremål för samma intensiva debatt.

Det är ju också märkligt att den palestinska administration och Mahmoud Abbas inte blir skarpare kritiserad för att man inte tar tydligt avstånd från de palestinier som utfört flera av de terrorliknande morden på israeliska medborgare. Vilken trovärdighet skapar det för en palestinsk stat och för kommande fredsförhandlingar?

Visst måste högre krav ställas på en demokrati, som säger sig hävda och tillämpa mänskliga grundläggande rättigheter. Men ingen kan väl mena att i fallet Israel ska en annan måttstock gälla än exempelvis i Sverige? 

Om polis eller säkerhetstjänst agerat orimligt brutalt eller rätts­osäkert så är vi övertygade om att det prövas. Så också i Israel där det finns en stark opinion och opposition som reagerar  om Israels regering och säkerhetstjänst agerat felaktigt.

En hel del av de diplomatiska spänningar i Sverige som uppstått till andra länder sedan den rödgröna regeringen tillträdde hösten 2014 måste tillskrivas utrikesminister Margot Wallström.  Återigen i en riksdagsdebatt har hon talat om vikten av att undersöka om det förekommer utomrättsliga avrättningar i Israel.

Var finns den diplomatiska känsligheten som ofta hänvisas till exempelvis när svenska medborgare fängslats utan rättegång i diktaturer som Eritrea bara för att nämna ett land.

Visst ska medborgare känna trygghet att rättsliga prövningar görs av kriminella handlingar. Men vad pekar på att det inte sker i Israel och alltid sker öppet, korrekt i alla andra demokratier?

Det är allvarligt när Sverige hamnar i så skarpa utrikespolitiska konflikter som skett med Israel. Visst måste vi kunna fördöma felaktiga handlingar i olika länder. Inte kan vi vara tysta eller fega bara för att vi är ett litet land.

Men varför får Israel så oproportionerligt stor uppmärksamhet? Har den sittande regeringen en underliggande agenda med andra motiv?

Vi hoppas att så inte är fallet, men ageranden decennier tillbaka i tiden förminskar inte misstankarna med vissa undantag.

Sverige behöver vara rädd om sina utrikespolitiska relationer. Varför just Israel får så oerhört mycket fokus blir alltmer märkligt. Det gagnar inte på något sätt den nödvändiga fredsprocessen i Mellanöstern. Det gagnar inte vårt land som rättsstat. Ska vi bli tagna på allvar i olika utrikespolitiska sammanhang så finns det mycket att lära av de senaste årens ageranden.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Bra om fokus på Israel! Björn Axellie
2016-01-22 16:42
Tack, Per, det var en bra artikel. Konstigt att ingen säger nå't om detta. Inte bara v-etablissemanget utan också kristenheten är fientligt inställd till Israel!?
/Björn

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies