Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tryggheten hotad

Ledare Publicerad: 2016-01-14 16:23

Är svenska medborgare trygga på gator och torg?  Svaret är inte ett givet ja. Den stora musikfestivalen We are Stockholm i Kungsträdgården förra sommaren när ett stort antal kvinnor blev ofredade av unga män hjälper inte trygghetskänslan. Misstankar gror om polisen kan hantera konflikter när många samlas till olika evenemang. Det är ytterst allvarligt om rättstryggheten ifrågasätts. Men om fruktan, fördomar, brist på civilkurage får slå rot krackelerar samhälls­tryggheten.

Fenomenet är internationellt. I Köln på nyårsnatten fick polisen in 500 anmälningar av kvinnor som antastats av berusade män och polisen kunde inte hantera situationen.  När sedan händelser som dessa används för att späda på främlingsfientlighet blir det ännu allvarligare. Bilden är inte svartvit.

Förr var människors erfarenheter av trygghet främst på mindre orter oantastad. Man kunde åka hemifrån utan att låsa bostaden. Vi inser att tiderna förändrats, hårdhet, misstänksamhet och otrygghet växer.

Med 2015 års chockartade terrorhandlingar och hot om terror också i Europa i minnet, blir det inte lättare för många att avslappnat tala om att ”allt är väl”.

Efter de senaste terrordåden i Paris kunde otryggheten och osäkerheten för människors liv märkas tydligt på allmänna kommunikationer. Där hade öppenhet och värmen männi­skor emellan märkbart naggats i kanten. Hade det hänt i Sverige med de konsekvenser det fått i Paris, på turistorter i Mellanöstern, på gator och torg i Israel och så vidare, så hade vi säkert reagerat med samma obehag, misstänksamhet och ifrågasatt tillit till okända människor.

Hur hanterar vi då den förändrade utvecklingen? För den har märkts ett antal år med huliganer vid fotbollsarenor, kriminella gängs makt mot enskilda medborgare, tilltagande våld i skolor för att nämna några exempel.

Samtalen behöver föras utan övertoner men ärligt, uppriktigt och utan skygglappar. Har ordningen störts offentligt av dem som tar makten i egna händer, har brott begåtts mot kvinnor eller äldre, så måste straff utmätas oberoende av vem det är och från vilken kultur eller land man kommer. Det är samtidigt naivt att tro att svenska medborgare skulle vara oskyldiga lamm. Brottsstatistiken talar sitt tydliga språk.

Från kyrkors och ideella organisationers horisont  kommer en ny utmaning. En kyrka ska vara en fredad zon både mot hot och även orättfärdiga myndighetsingripanden. Men vi måste vara medvetna om att även där kan det ske. Judiska eller muslimska organisationer men också flyktingförläggningar har blivit skakande medvetna om unkna handlingar och skrämmande attityder från vissa medborgare.Men ofta är det svårt att få fram vittnen som vågar berätta, trots att det inte sällan är uppenbart att brott begåtts. Civilkuraget behöver stärkas, vakenhet, öppenhet, villighet att reagera måste öka, för att tryggheten i landet ska värnas.

Alla medborgare med goda intentioner att medverka till stärkt trygghet i vårt land behöver kroka arm och gå i samma riktning. Polisen får inte blunda, om så skett. Politiker får inte huka i buskarna av ideologiska eller partipolitiska skäl. Enskilda behöver höja rösten. Kyrkornas medlemmar behöver ta bönen än mer på allvar för vårt lands och våra medborgares trygghet. När uppgivenhet, fruktan, fördomar tillåts växa, då hotas hela grunden för ett samhälle.

Hemmets Vän 14 januari 2016


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies