Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En svårkontrollerad tunga

Ledare Publicerad: 2015-12-10 16:53

Det diplomatiska språkbruket är besvärligt. Det är nog Sveriges utrikesminister Margot Wallström den första att erkänna. Och i hennes fotspår går statsminister Stefan Löfven, som ibland tycks tala först och tänka sedan. I en intervju för TT sa han att de många knivattackerna hela hösten mot israeler inte ska betraktas som terrorhandlingar. Och sedan korrigerade han sitt uttalande.

Liberalernas  Jan Björklund kallar hans ord pinsamma både för Sverige och för Löfven. Och för utrikesminister Margot Wallström tycks det bara finnas minerad mark så fort hon uttalar sig om Israel. En sak är uppenbar. Sverige som nation står inte högt i kurs hos israeliska medborgare. Tyvärr.

Gamla statsministrar ska man kanske inte påminna sittande statsledare om. Men nog hade Göran Persson mer fingertoppskänsla och förståelse för Israels utsatta läge i Mellanöstern. Men han hade ju en hel del jobb att sopa igen spåren efter en tidigare alltför obetänksam utrikesminister, Sten Andersson. Men Andersson verkade veta precis vad han gjorde när han inbjöd förre PLO-ledaren Yassir Arafat till Sverige 1983. Visserligen som socialdemokrat, men sitter man i regeringen så kan man inte begära att ledare i världens länder ska koma ihåg skillnaden. Skylten är inte alltid tydlig. Observera, nu uttalar jag mig inte som utrikesminister. Nu är det den s-märkte politikern som talar, men snart blir jag utrikesminister igen.

Den dubbelheten kan man inte belasta Margot Wallström för, men för hennes och Sveriges sittande regering började besvärligheterna i relationen med Israel illa kvickt. Redan i regeringsförklaringen när Stefan Löfven presenterade sin nya regering förklarade han att nu skulle minsann Palestina som stat erkännas, fast de inte uppfyller grundläggande folkrättsliga principer.

Visst måste det sägas att det är en oerhört komplicerad situation som råder mellan Israel och palestinier. Och så har det varit sedan 1948. Många palestinier har aldrig någon gång accepterat en judisk stat i området, inte heller många araber. Då är det inte lätt att skapa fred och försoning även om det också finns hårdföra israeler som heller inte har så lätt med palestinier. Men nog är det märkligt att ett antal palestinier tvekar att vara kvar om Palestina blir en egen stat. Dock kan ingen egentligen tycka att den tragiska muren som skär rakt igenom Israel och gör det oerhört plågsamt och svårt för många palestinska familjer, ska behöva finnas där. Men med  alla terrordåd på caféer, restauranger, varuhus och andra platser i början av 2000-talet kunde inte Israel som nation bara sitta och se på när deras egna medborgare gång på gång dödades eller lemlästades i grymma bombdåd. I en intervju med Hemmets Vän sa statsminister Göran Persson att om Sverige levde i den situationen som då rådde i Israel skulle vi säkert också reagerat mycket hårt.

Hur ska den diplomatiska mineringen mellan Sverige och Israel kunna upphöra? Vägen är inte lätt och varför behövde Sveriges regering  vara så oerhört snabb att erkänna Palestina? Det är fortfarande en gåta. För vem gjorde man det? Sverige måste göra allt för att bibehålla och förbättra relationerna till Mellanösterns enda demokrati. Även om inte ens Israel gör allt rätt. Det gäller ju för övrigt demokratin Sverige också. Diplomatins språk är svårt. Men försök att inte hälla salt i såren. Annars kommer det ta tid att läka relationerna.

Hemmets Vän 10 december 2015


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies