Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Lång väg till makten efter historisk seger

Veckans nummer Publicerad: 2015-11-19 09:28

Valet i Burma hyllas som ett historiskt steg mot demokrati efter vad som ser ut som ett svidande nederlag för militärregimen. Men än är ingenting säkert, förklarar parlamentarikern Lars Adaktusson som övervakat valet på plats i Burma för EU:s räkning.

– Det betyder inget om inte militären överlämnar makten till partiet NLD och valets vinnare Aung San Suu Kyi.

I det första valet på 25 år ser Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD ut att gå mot en jordskredsseger. Valkommissionen meddelade på måndagskvällen att NLD tagit 25 av de 28 möjliga platserna i parlamentet i de valkretsar som hade räknats och partiet ser ut att få mer än 70 procent av rösterna. Allt tyder på att NLD får egen majoritet i det burmesiska parlamentet.

– Hon har ett oerhört starkt stöd. Samtidigt är det inte så förvånande – hon är populär i Burma och har varit så under väldigt många år. Hon har också betytt mycket för landets utveckling och för oppositionen. Att hon och hennes parti kommer att göra ett väldigt bra val, det står helt klart, säger EU-parlamentarikern Lars Adaktusson som ingått i den grupp från EU som övervakat valprocessen.

Lyckat val

– Var vi än kom var det en stor förväntan och en stor glädje över att få rösta och delta i den här processen. Allt har varit välordnat och välarrangerat i samband med valet, så långt som vi har sett. Funktionärerna har varit väl utbildade och tränade i sina uppgifter och vallokalerna har fungerat på ett bra sätt. Det har inte kommit några rapporter om sammanstötningar eller våld på något sätt som det innan funnits farhågor om i vissa delar av landet, fortsätter han.

Militärens parti USDP har erkänt sig besegrade och sagt att de accepterar valresultatet som presenteras först om en och en halv vecka. Ändå finns oron för militären där.

– Man kan tycka att valet i sig är en framgång på flera olika sätt men det betyder inget om det inte är så att militären verkligen lever upp till sitt löfte att lämna över makten, säger Lars Adaktusson.

Enligt Burmas konstitution har militären rätt till en fjärdedel av platserna i parlamentet. För att ändra konstitutionen behövs minst tre fjärdedelar av parlamentarikernas röster och militären har vetorätt.

– Det är ett förhållande som är svårt att kombinera med demokratiska värderingar. Det måste man säga som utomstående betraktare och det är också de delar av konstitutionen som handlar om att hålla borta  Aung San Suu Kyi från presidentposten, säger Lars Adaktusson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2015


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies