Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Skolvalet inte problemet

Ledare Publicerad: 2015-09-10 16:42

Den svenska skolan befinner sig i kris. Under ett antal år har de svenska elevernas resultat sjunkit i internationella jämförelser. Samtidigt har de svenska genomsnittsbetygen ökat. Antalet studenter som söker till lärarutbildningen är alarmerande lågt.

Den tidigare regeringen genomförde ett stort antal reformer för att komma till rätta med problemen i skolan. Ny skollag. Nya läroplaner. Nytt betygssystem. Förändrad lärarutbildning. Legitimation för lärare. Listan är så lång att från skolans håll hörs önskemål om arbetsro, snarare än nya reformer.

Men trots före detta utbildningsminister Björklunds ständiga utfall mot den tidigare flumskolan, som skulle ersättas av en kunskapsskola – så har resultaten inte blivit bättre. Tvärtom fortsätter de att sjunka.

Det är uppenbart att mer måste till. Regeringen Löfven gör helt andra analyser än den tidigare regeringen. Utbildningsminister Gustav Fridolin pekar nu ut det fria skolvalet som en kraftigt bidragande orsak till de sjunkande kunskapsresultaten. Han hävdar även att det fria skolvalet, alltså att alla elever har rätt att söka till vilken skola de vill och inte bara den mest närbelägna, har kraftigt bidragit till de sjunkande resultaten, detta eftersom skolvalet bidrar till att öka segregationen i skolan.

Det är svårt att riktigt följa med i resonemanget. Tidigare fick elever som bodde på Östermalm i Stockholm gå i skolan på Östermalm, medan elever som bodde i Rinkeby fick gå i skolan i just Rinkeby. Hur ett skolsystem kan bli mer segregerat än så är svårt att se. Den bakomliggande bostadssegregationen är den dominerande faktorn, och bostadssegregationen har ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren, antalet områden i kraftigt utanförskap där många av de boende saknar jobb, utbildning och försörjning blir tyvärr allt fler.

Hur kan det minska segregationen att ta bort möjligheten för elever att söka sig till andra skolor än de som ligger i dessa områden? Det är svårt att begripa.

Ett motargument mot detta är att de elever som byter skola är många gånger både motiverade och studiemotiverade, och om de hade varit kvar i sin gamla skola så skulle de hjälpt till och lyft resultatet i den gamla klassen. I grunden är detta en fråga om människosyn – för här förvandlas dessa elever och deras utbildning och utveckling från ett mål i sig, till ett medel för andra elevers utveckling. Utifrån varje människas lika värde bör också varje skolelev ges goda möjligheter till utveckling. Det är skolhuvudmannens uppgift att värna alla elevers utveckling – inte den enskilde elevens.

För den som vill reformera den svenska skolan finns det mycket att ta sig an: Att det råder brist på ordning och arbetsro. Brist på respekt för lärarna, vilket försvårar möjligheten att utföra ett bra arbetet. Att det råder brist på kvalitetskontroll av skolor (såväl kommunala som friskolor) och att det krävs bättre granskning av betygen.

Men det fria skolvalet är inte ett av problemen.

Hemmets Vän 10 september 2015


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies