Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Falsk eller äkta gudstjänst?

Debatt Publicerad: 2015-08-27 16:44

Förra veckan läste jag i tidningen Dagen att fem av Svenska kyrkans präster vill fira gemensam gudstjänst med muslimer och judar. Artiklarna byggde på en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter i onsdags för en vecka sedan. Min fråga är hur detta kan gå ihop med vår kristna tro och vår bekännelse av Jesus Kristus, samt deras tro och bekännelse? Vi delar inte varandras tro och bekännelse. Judarna har vi en del gemensamma skrifter ihop med men de delar inte evangeliet och dess budskap om Jesus Kristus med oss. Muslimer tror inte på Jesus och bekänner inte honom som Guds son och enligt judisk tro är det en hädelse att bekänna Jesus som Guds son medan vi kristna tror att Kristus Jesus är av samma väsen som Gud Fader. Vi bekänner att Jesus är född av Gud och inte skapad av Gud, ”ljus av ljus, Gud av Gud”.

Buddhister har ingen tro på Jesus överhuvudtaget. Vi kristna bekänner inte Buddha som vår Herre och frälsare. Gudstjänstfirande för oss i Jesu namn har en djup innebörd och djupt syfte. Med vår gudstjänst tillber vi den treenige Guden: Gud Fader, Sonen och den helige Ande, som vi med vår gudstjänst bekänner och tillber som vår Gud. När vi kristna firar gudstjänst så gör vi det för att vi tror på Jesus och gudstjänstfirande i kyrkan är vår tillbedjan till honom som Guds ende son och Gud. Det är äkta och sann gudstjänst i tro.

Då muslimer, judar, buddister och hinduer firar sina gudstjänster så gör de det för att bekänna sina gudar och sin tro. Jag som kristen delar inte deras tro. Utan tron blir det ingen tillbedjan, ingen bekännelse. Jag kommer alltid att bekänna tro på Jesus men kommer aldrig att bekänna en tro på andra gudar i andra religioner. Därför blir gudstjänstfirande för mig i kyrkan ett mycket starkt trosutövande i min egen kristna tro. Av denna anledning är ett gemensamt gudstjänstfirande i kyrkan även med icke kristna inte äkta utan det blir ett falskt firande utan tro. Det är respektlöst mot andra religioner. Därför går detta inte ihop för mig som en kristen eller övrig kristenhet i Sverige och i världen.

Vad fem präster i Svenska kyrkan tror om det eller inte, övertygar inte övrig kristenhet om deras tankar att det är rätt för dem att fira gudstjänst med andra världsreligioner. Det är inte okej för mig och många andra. Det är ett respektlöst handlande och samtidigt ett svek mot vår kristna tro och bekännelse. Vi kristna kan fira gudstjänst mellan oss för vi alla tror på Jesus och tillber Jesus men vi kan aldrig tillbe andra gudar, och om vi ändå gör det då är vi inte längre kristna. Den dagen vi avsäger oss vår tro på Jesus då kommer det inte att spela någon roll vilka religioner man firar gudstjänst med. Men nu har vi kristna kvar vår tro och bekännelse på Jesus. Jag tycker att det är strunt samma om några präster säger att de inte tror att Jesus är den enda vägen till Gud. Jesus själv säger att han är den enda vägen till Gud Fader. Evangelierna är den enda källan till vår tro på Jesus och vi väljer att tro på Jesus, ingen annan.

Denna idé om att fira gemensam gudstjänst i kyrkan med andra religioner verkar oseriös och ogenomtänkt av dessa fem präster i Svenska kyrkan. Men om vi kristna ändå måste våldföra oss på vårt gudstjänstfirande och vår tillbedjan så är vi inte ärliga mot de andra religionerna och vi är inte ärliga mot vår egen Gud, tro och bekännelse. Det kan aldrig bli en äkta gudstjänst för den saknar tro och bekännelse till Kristus.

Låt oss fortsätta att bekänna vår tro och bekännelse på Kristus Jesus. Endast då är vi respektfulla även mot andra religioner och visar att vi respekterar att de har sin tro och vi har vår på Jesus Kristus samt utövar vår kristna tro som Guds ord bjuder oss att göra.

Rajan Ganda Mall, pastor


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies