Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Uppbrottet från Gaza påverkade oss alla i Israel"

Veckans nummer Publicerad: 2015-08-13 16:09

– Sverige är så mycket mer än politik, förklarar Asaf Segev, nyutnämnd vice ambassadör vid den israeliska ambassaden i Stockholm och talar om förhoppningen att bygga relationer på ekonomiska, kulturella och inte minst innovativa områden – där Israel tillhör de mest framstående i världen. Men huvuddelen av samtalet med Hemmets Vän ägnas åt tioårsminnet av vad man i Israel kallar för ”the disengagement” – uppbrottet från Gaza.

– Som många säger i Israel idag: Vad vi fick när vi lämnade Gaza var fler raketer och missiler avlossade emot oss, säger Asaf Segev.

På lördag är det exakt tio år sedan Israel överlät Gaza till palestinska myndigheter. Som av en slump infaller då också den judiska fastedagen Tisha B’Av (den nionde dagen i månaden Av) till minne av det första och det andra templets förstörelse. En dag som många judar betraktar som extra olycksdrabbad.

– Uppbrottet från Gaza påverkade totalt cirka 10 000 bosättare i 21 bosättningar på Gaza och fyra bosättningar på Västbanken som evakuerades från sina hem. Och det var väldigt traumatiskt för dem. Vi drog oss tillbaka utan att ställa några villkor och tog ner våra byar i Gaza. Det var inte bara traumatiskt för bosättarna utan för alla israeler, fortsätter Asaf Segev och berättar om de starka motsättningarna i Israel vid den tiden.

– Huvudtanken var att om vi gick tillbaka till gränsen från 1967 skulle förhoppningsvis palestinierna, åtminstone från det området, inte attackera oss mer. De skulle förhoppningsvis ta möjligheten att göra något bra av Gaza. Att ta pengarna de hade fått och investera dem i välfärd och ekonomi för att skapa en ny värld. För att få Gaza att blomstra vid stranden till Medelhavet. Det kunde kanske bli en ny början både för Israel och palestinerna.

Moskva och England

Någon personlig anknytning till Gaza har inte Asaf Segev, 37, ny vice beskickningschef vid Israels ambassad i Stockholm. Han har tidigare arbetat för det israeliska utrikesministeriet på ambassaden i Moskva under några år och innan dess arbetade han för den stora judiska biståndsorganisationen Jewish Agency for Israel i norra England under tre år.

– Där arbetade jag i Leeds för att stärka banden mellan den lokala judiska församlingen och staten Israel genom att anordna kulturella och utbildande arrangemang för alla åldrar. Från små barn till äldre. Vi kallar det för Aliyah, som kommer av ordet ”att sändas” – det innebär att skickas från Israel till någon annan plats.

Asaf Segev berättar bland annat om resorna han gjorde med judiska ungdomar från Leeds till Polen.

– Vi besökte Auschwitz och andra historiska platser för att se vad som hände under andra världskriget men också för att se hur den judiska församlingen levde i exempelvis Krakow och på andra platser innan Förintelsen. Det var både uppskattat och lärorikt för oss alla.

Läs mer i Hemmets Vän nr 33 – 2015


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies