Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Giftfritt gäller även alkohol?

Debatt Publicerad: 2015-07-23 15:51

Styrelseledamoten i Systembolaget Carl B Hamilton vill att Systembolagets service ska förbättras genom att Systembolaget har söndagsöppet. Är inte erfarenheterna tillräckliga från snart 20 år med mycket liberala införselregler av alkohol från andra EU-länder för att vi inte ska öka möjligheten till alkoholinköp ännu mer? Från 1995 till 2005 steg konsumtionen av 100 procent ren alkohol från 8,4 till 10,2 liter för personer fyllda 15 år och äldre. Det krävs ingen speciellt skärpt insikt för att förstå att ju lättare det är att få tag på alkohol, desto större blir med stor sannolikhet konsumtionen och alkoholskadorna. Och giftfrihetsdebatten när det gäller mat borde väl även drabba alkoholförsäljningen?

Inför EU-inträdet för Sveriges del 1995 varnade nykterhetsorganisationer och andra för att vi skulle få kraftigt ökade alkoholskador om Sverige fick liberalare införselregler. Idag vet vi resultatet. Människor fyller sina bilar, ibland hela skåpvagnar med alkohol som de köpt mycket billigare nere på kontinenten. Argumenten som tull, polis och skattemyndigheterna möter är att innehållet i den fullastade skåpvagnen är för 50-årsfesten eller bröllopet. Som om man inte skulle göra något annat än supa på festen? Och få är nog de som låter bli att fylla väskan med sprit efter utlandsresan.

Argumenten för liberalare införselregler från andra EU-länder var att svenskarna skulle förändra sitt alkoholbeteende från ”det nordiska” råsupandet i sann vikingaanda till det betydligt mer återhållsamma vindrickandet i södra Europa. Men det blev inte så! I många fall behöll man helgernas fyllefestande och lade till vindrickande under veckorna. Vilka faktorer ska vi skylla på för råsupandet i det nordiska brännvinsbältet? Är det de långa, mörka vinternätterna?

Men vad skälen än är så känner inte vår kropp av en högre ”nordisk motståndskraft” mot alkohol än övriga Europa. Det är bara tragiskt att konstatera att inte minst svenska ungdomar på europeiska skidorter eller på utlandssemester i Sydeuropa har skaffat Sverige ett fruktansvärt dåligt rykte med sina supfester. Och när brottsligheten inom sektorerna misshandel och våldsbrott ökar så utförs dessa brott sällan av nyktra personer.

Och nu ska vi öka öppettiderna på svenska Systembolaget i sann liberal anda? Carl B Hamilton har varit ordinarie riksdagsledamot för Folkpartiet 1997-2014 och sitter i Systembolagets styrelse. Men för tillfället finns ingen diskussion i bolagets styrelse om ändrade öppettider. Är det bara hans egna idéer eller är det en inofficiell testballong för att se reaktionerna i landet? Är det droppen som ska urholka stenen genom upprepade tillvänjande argument.

Det finns säkert många svenskar som skulle välkomna ett öppet systembolag på söndagar. Festen på fredags- och lördagskvällen gjorde kanske slut på alkoholen och det vore bekvämt att fylla på redan på söndagen. För numera inskränker sig ju inte vår alkoholkonsumtion enbart till helgerna.

Nu och då dyker liberala alkoholargument upp ibland iklädda en fin kostym. Socialdemokratiske riksdagsledamoten Kent Härstedt ville 2004 sänka spritskatten med 40 procent i tron att man skulle stärka Systembolagets ställning och minska illegal införsel eller hembränning. Men Finlands erfarenheter när man gjorde så var att när skatten sänktes med 30 procent på starksprit gick den totala konsumtionen upp med 20 procent.

Det är så intressant att konstatera att vi svenskar som är så angelägna om hälsosam, giftfri mat verkar ha drabbats av fullständig baksmälla när det gäller det kanske giftigaste av allt, spriten och vad den gör med kroppen.

Numera är de flesta gravida kvinnor mycket medvetna om fosterskador på sitt väntade barn om man dricker alkohol, även vid få tillfällen under graviditeten. Om öppettiderna på Systembolaget ökar så innebär det ökad risk för skador  även för gravida kvinnor. De allra flesta som inte är mycket medvetna om faran för att bli alkoholist kommer med stor säkerhet att dricka mer om det blir ännu lät-tare att handla sprit. Det är ju närmast en tragisk syn om man står i närheten av utgången från ett köpcentrum där det både finns stora livsmedelsbutiker och systembolag att kassarna för många ofta  är lika välfyllda av alkohol som matkassarna av mat.

Nej, Carl B Hamilton, även om du sitter i Systembolagets styrelse, och andra som av olika skäl tänker på förbättrad service. Ompröva era idéer! Vi har redan alltför många alkoholpåverkade på våra vägar som dödar eller skadar oskyldiga. Vi har redan alltför många sjukhussängar upptagna av skadade och sjuka som direkt eller indirekt hamnat där på grund av tilltagande alkoholkonsumtion.

Låt debatten om giftfri mat för bättre hälsa också genomsyra våra dryckesvanor istället för att liberalisera dem.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies