Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hur får man ihop sitt livspussel?

Debatt Publicerad: 2015-07-09 00:24

Ja, vad menar vi egentligen med allt det här talet om livspussel? Det har blivit något av ett modeord som återkommer i alla möjliga sammanhang. Ofta är det kopplat till frustration och oförmåga att få ihop sitt liv inom ramen för den tid som aldrig vill räcka till. Alla tycks brottas med samma problem – ensamstående mammor, dagispersonal, stressade rektorer, företagsledare och politiker. Alla dessa ”måsten” blir till pusselbitar som skall fogas samman till något som liknar en helhet för att livet skall fungera. Problemet är att bitarna är så olika och så många och att de inte låter sig fogas till varandra på ett smidigt sätt.

Vi längtar efter en helhet i livet, att vara intakta i mötet med alla anspråk och förväntningar. Tomas Sjödin har tydligen hittat ett tilltal som möter det här behovet. Hans båda senaste böcker på det här temat, med titlar som; Det händer när du vilar eller Det är mycket man inte måste beskriver en frizon för eftertanke och nya beslut. Jag tror många drar ett djupt andetag av lättnad efter att ha läst böckerna.

En slogan som användes flitigt i den senaste valrörelsen var påståendet att Sverige dragits isär, ja, att något till och med hade gått sönder. Mycket talar för att det faktiskt är en riktig beskrivning av hur människor rent existentiellt upplever sin situation. Men vad är det som dragits isär och vad är det som gått sönder? Och hur blev det så här? Om analysen är rätt, vad är då svaret? Hur ser den hela bilden ut och hur får vi bitarna på plats igen? En del experter påminner i sin osäkerhet om den som sa: ”Fråga mig inte för jag vet inte vad jag säger.”

Det är ju så med pussel att alla bitarna från början utgjorde en enda bild. Det som hände med bilden är att den fragmenterades i tusen bitar. Utan att veta hur hela bilden såg ut blir det svårt att se hur bitarna skall passas ihop där de nu ligger kringspridda på bordet.

Det finns en motsvarande rådlöshet inom alla sektorer av samhället som går tillbaka på att man inte har någon gemensam bild att hänvisa till. I stället låter vi marknadskrafter, moderniteten och tillfälliga trender ständigt förse oss med nya bitar att hantera. Men dessa bitar är hämtade från en helt annan bild än den vi är skapade för. Därför blir det svårt för den enskilda människan att få sina egna pusselbitar på plats i en helhet som man orkar leva med. Varför blir det så här och måste vi bara ”gilla läget”? Behöver vi skaffa oss ett utrymme för eftertanke och reflektion?

Semestertiden skulle kunna vara ett sådant tidsrum där vi får distans till livet i ekorrhjulet. En del hittar den här platsen i någon av alla de konferenser, bibelveckor och retreater som erbjuds under den svenska semestersommaren. Här borde man kunna få en bild av hur trons liv kan hjälpa oss att se hur det ena hänger ihop med det andra. Utan den ursprungliga bilden får vi aldrig ihop våra livspussel. Jesus säger: Sök först Guds rike och hans rättfärdighet så skall allt det andra tillfalla er. Antingen vet Jesus inte vad han talar om eller så uppenbarar han här verklighetens innersta väsen. Jesus vet! Han vet allt om både dig och om den ordning där allt har sin plats och därför faller på plats.

– Och Gud såg att allt han hade gjort var mycket gott.

Det finns en aspekt av att söka Guds rike som måste ta oss till det som var från begynnelsen. Guds vilja för livet på jorden finns redan uttryckt i skapelseordningen. Alla bitar som utgör förutsättningen för människans liv på jorden är delar av en hel bild från början. Anledningen till att vi gör det så svårt för oss är att vi inte har respekt för de villkor som gäller för människans liv på jorden. Det är där du och jag måste börja söka. Det är där alla bitarna har sin rätta plats.

– Och Gud vilade på sjunde dagen. I Hebreerbrevet kapitel fyra inbjuds vi att dela Guds vila. Men på samma sätt som Guds rike måste sökas, så uppmanas vi att söka för att komma in i Guds vila. ”Sök så skall ni finna”, sa Jesus. Endast vår ohörsamhet kan hindra oss.

Precis som man lägger ett pussel utifrån något dominerande element i bilden, så behöver vi upptäcka det mönster kring vilket hela bilden är uppbyggd. Ty av honom och genom honom och till honom är allting (Rom 11:36) Den viktigaste delen av ditt livspussel heter överlåtelsen till Gud. Sök först Guds rike – så skall det andra falla på plats – tillfalla dig.

Sven Nilsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies