Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Blunda inte för förföljelse av kristna

Debatt Publicerad: 2015-06-18 14:24

Ett år har gått sedan staden Mosul i norra Irak föll i den sunnimuslimska terrororganisationen Islamiska statens (IS) våld. Kyrkklockorna i Mosul tystnade. Stadens kristna flydde, tvingades konvertera eller mördades. Mosul har blivit en symbol för förföljelsen av kristna i hela världen och för västvärldens ovilja att ingripa.

De terrorgrupper som nu drar fram över Mellanöstern och delar av Afrika, och dess bestialiska gärningar, har skakat en hel värld. I Syrien och norra Irak har IS utfört etniska rensningar av hela regioner.  Nineveslätten och området kring staden Qaraqosh i norra Irak, där majoriteten av landets kristna levt i närmare 2 000 år, kontrolleras nu av terroristorganisationen. Människorna som i generationer där haft sitt hem har fördrivits. I Kenya mördar den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab minoriteter och kristna systematiskt, där attacken mot universitetet i Garissa bara är en i raden av blodiga dåd. I Nigeria, Libyen och Afghanistan slaktar IS-anknutna sekter kristna. Hur många som har mördats finns motstridiga uppgifter om. Men vi nås återkommande av trovärdiga rapporter om systematiska halshuggningar och massavrättningar. I en nyligen släppt rapport från FN:s barnrättskommitté fastslås dessutom att barn utsätts för tortyr, våldtäkter, korsfästningar och blir begravda levande av Islamiska Staten. Barbariet är gränslöst.

Samtidigt vet vi att detta bara är den yttersta formen, och den yttersta konsekvensen, av ett fenomen som uppträder i stora delar av världen: systematisk förföljelse och diskriminering av kristna. Även om det är svårt att få den bilden vid konsumtion av västerländska medier i allmänhet, och svenska medier i synnerhet, så är faktiskt de allra flesta som förföljs på grund av sin kristna tro.

Enligt International Society for Human Rights drabbar 80 procent av all religiös förföljelse i dag just troende kristna. Var elfte minut, sju dagar i veckan, 365 dagar om året, dödas en person till följd av sin kristna tro. I 139 av världens länder förnekas sammanlagt tvåhundra miljoner kristna den religionsfrihet som garanteras i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Ansvaret för förföljelsen ligger självfallet ytterst på de regeringar som styr de länder där förtrycket sker. Samtidigt har förutfattade meningar och fördomar lett till en situation där förföljelsen av kristna kunnat fortgå utan att västvärlden agerat. I kombination med en allmän ovilja att specifikt lyfta fram kristna som utsatt grupp i världen, vilket inte sällan baseras på en rädsla att osynliggöra andra gruppers lidanden, har läget förvärrats.

I mitt arbete i Europaparlamentet har jag gång på gång mött en ovilja från liberala och socialdemokratiska politiker att överhuvudtaget adressera problematiken med förföljelsen av kristna. Ett tämligen aktuellt exempel är när Europaparlamentet i april röstade om en resolution gällande förföljelsen av kristna runt om i världen, med anledning av terrorgruppen al-Shabaabs dödande av studenter i Kenya. Den socialdemokratiska partigruppen, den gröna partigruppen och den liberala partigruppen gick ihop och yrkade systematiskt på strykandet av varje referens till just kristnas utsatthet.

Den här typen av resolutioner är opinionsyttringar. Men i en tid av tilltagande förtryck mot kristna spelar det roll vad en församling som Europaparlamentet säger och tycker. Men det är smärtsamt att se att vi inte kan nå blocköverskridande enighet om vad som borde vara självklarheter.

Jag lovade i Europavalrörelsen att det här är en av de frågorna jag kommer att prioritera som europaparlamentariker och det är ett löfte jag tänker hålla. Situationen som den ser ut idag är inte ödesbestämd. Med gemensamma krafter från den utvecklade världen kan vi tillsammans – gemensamt – agera. Det gäller förföljelsen av kristna generellt och över tid, men här och nu handlar det om att möta och stoppa IS framfart i Mellanöstern. Låt kyrkklockorna i Mosul åter ringa till bön.

Lars Adaktusson Europaparlamentariker (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Ett angeläget inlägg av en vaken politiker! Hans G Eriksson
2015-06-24 11:36
"Samtidigt har förutfattade meningar och fördomar lett till en situation där förföljelsen av kristna kunnat fortgå utan att västvärlden agerat. I kombination med en allmän ovilja att specifikt lyfta fram kristna som utsatt grupp i världen, vilket inte sällan baseras på en rädsla att osynliggöra andra gruppers lidanden, har läget förvärrats."

Lars Adaktusson inser uppenbarligen fullt ut vad det handlar om. Att han har en väl utvecklad förmåga att kommunicera sin kunskap är synnerligen värdefullt.


Blunda inte för förföljelse av kristna Bengt-Åke Eliasson
2015-06-24 06:12
De kommer mer av förföljelse av kristna. De talar bibeln om mycket tydligt. Men änden av denna jordiska historia är snart slut. Därför satsar de onda krafterna att söka förstöra så mycket som möjligt.Men vi kristna behöver nu organisera oss ännu mer och ta hand om oss ännu mer. Vi måste dela på resurserna. Vi måste missionera mer i Sverige. Varför vill ingen göra de ? Romerna väntar på oss. Gå nu !

Helgon Josef
2015-06-23 11:42
Västvärlden kan inte längre blunda, det är inte långt kvar innan striden sker i våra bakgårdar. Det är dags för världen att agera. Tack för att du gör allt i din makt för att göra en förändring, tack för att du fortfarande har din mänsklighet kvar till skillnad från andra politiker. Ett helgon är precis vad du är!

Förföljelse av kristna. Lennart Janson
2015-06-22 17:55
Mycket bra skrivet Lars!

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies