Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hyscha i biblioteket

Veckans kommentar Publicerad: 2015-06-11 15:30

I veckan rapporterade flera medier om stöket på våra bibliotek. Först ut var ledarkrönikören Paula Neuding som i Svenska Dagbladet berättade om hur biblioteken i Stockholms förorter belägrats av bråkande, våldsamma tonåringar. Biblioteken har tvingats ändra öppettiderna och vissa har stängt. Incidentrapporterna från biblioteket i Hässelby talar sitt tydliga språk: ”Vår stammis blev grovt nedslagen. […] Vet ej om han fick bestående skador för han tog sig upp på benen men han blev illa tilltygad. […] En aggressiv man kom in och hotade en kvinnlig biblioteksbesökare. Han hotade henne verbalt, spottade och kastade böcker mot henne. […] Går tillbaka och ser då hur han ger henne två snabba slag i ansiktet. Säger åt honom att sluta och han går in mot barnavdelningen. Han har ett hov med sex kompisar varav tre män. Jag frågar dem varför de inte gör något när de ser en person misshandla en annan. Svaret är: det är ju hans kusin ...”

Hur kan detta få fortgå? Biblioteken är en av demokratins och kulturens viktigaste institutioner. Slagsmål och skadegörelse på ett bibliotek är att göra våld på allas vår rätt att på lika villkor få bilda oss, läsa och bara få finnas i det offentliga rummet. Det är en nödvändighet att det förblir så om vi ska kunna vända utvecklingen, kanske särskilt i förorterna, där segregationen breder ut sig som en förlamande filt.

För vilka har mest att förlora på att förortsbiblioteken stänger? Det är sannerligen inte de som bor i områden med klippta häckar och som vet namnen på perennerna i rabatten. Det är förstås de barn och ungdomar i miljonprogrammen, de som inte fått de bästa av förutsättningar, de som är lässvaga, som kämpar med språket och har svårt att koncentrera sig. De som har föräldrar som dricker för mycket, som inte bryr sig, som har det så stökigt hemma att biblioteket är deras enda lugna oas. Det är för dessa barn som förortsbiblioteket kan vara vändpunkten, den plats som gjorde att livet fick en annan riktning. Bibliotek är varken ”torg”, ”mötesplats” eller ”allaktivitetshus”. Det är en plats för böcker, bildning, språk och tankar – grunden för det civiliserade samhället. Vi står och faller med biblioteken.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



usch bibliotekarie i gbg
2015-06-13 09:27
Låter fruktansvärt! Så fel det kan bli. Kanske kameraövervalning är enda som hjälper.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Israels svar riskerar den nya alliansen
Här är frågorna ni behöver ställa er, Equmeniakyrkan
Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies