Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

- Det är tid för oss att skifta ansvaret för uppdraget

Veckans nummer Publicerad: 2015-05-21 15:23

– Det kommer inte att vara de gemensamma åsikterna eller dogmerna som håller oss samman. Utan flödet av Andens liv, säger Pelle Hörnmark, 53. Sedan 2009 har han varit föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan och därmed en av de mest inflytelserika personerna i svensk pingströrelse. Hemmets Vän samtalade med honom om framtiden, om utmaningarna och om pingsten i pingströrelsen.

Vid Pingsts rådslag den 8–9 maj i år förklarade Pelle Hörnmark att han inte är beredd att omväljas om ett år vid nästa rådslag 2016. Han förklarar att det inte handlar om ett rent rationellt beslut – mer om en känsla. Och riktigt vad som händer sedan vet han inte.

– Jag trivs väldigt bra och inser att jag är privilegierad att få arbeta med det jag gör. Så jag är otroligt tacksam för den här tiden. Det är inte så att jag har tröttnat på detta. Det är mer en förvissning om att det är tid för oss att byta eller skifta ansvaret för det här uppdraget.

– Jag har mött mycket av både uppmuntran och förståelse, tycker jag. Många uttrycker stort förtroende och glädje över vad jag gjort. Det är lite så i Pingströrelsen att när man talar om vad man har i hjärtat så uppfattar jag det som att man har stor respekt för det. Jag har mött mycket värme, uppmuntran, också övertalningsförsök, men framför allt stor förståelse.

Framtidsfrågorna var något ni lyfte fram under rådslaget – hur går tankarna?

– För det första ska man konstatera att under ett rådslag när man haft sådana stora frågor så står Pingströrelsen rätt stadigt. Vi har många utmaningar men de är inte av den arten att de är problematiska. Under de tio år som vi samordnat och rekonstruerat ’Pingst – fria församlingar i samverkan’ har vi lärt oss mycket och nu behöver vi fundera igenom vad vi ska använda detta till.

– Därför är framtidssamtalen viktiga – vi behöver leva i dem hela tiden. Blev det som vi ville? Fyller det funktionen vi tänkte oss? Risken finns alltid att vi blir för koncentrerade på organisationsfrågor och de mindre frågorna. Och glömmer bort syftet och anledningen till att vi började och genomförde förändringarna.

– Så framtidsfrågorna som vi nu ägnat oss åt under två rådslag är viktiga. Det gäller en hel mängd verksamheter som behöver inriktning – det handlar om LP-verksamheten, om PMU och dess framtid, om vår församlingsplantering, om församlingsutvecklingen – det är många frågor. Jag tror att vi kommer att leva ständigt med de här frågorna, fortsätter Pelle Hörnmark.

Läs mer i Hemmets Vän nr 21 – 2015


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Skolstart kan öka spridning
Nya protester i Belarus trots Tichanovskajas exil
Familjen Hellgren varvar klassiskt med humoristiskt
"Unga behöver mentorer"
"Be, samtala och stötta"
Stora delar av Beirut i ruiner efter explosion
"Kortsiktig migrationspolitik"
"Jesus-båten blev ett begrepp i kappseglingssammanhang"
"Vi behöver fler bra barnpsalmer"
- Vi fick ett unikt läger


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies