Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ett allt äldre folk ger nya utmaningar

Veckans nummer Publicerad: 2015-04-30 14:14

– Vi kanske måste tänka om, förklarar professor Ingmar Skoog vid Centret för Åldrande och Hälsa i Göteborg. Det han syftar på är inte bara synen på äldre i vårt samhälle. Det handlar också om hur vi hanterar sjukdomar och om hur man får med de äldre i exempelvis det politiska livet när en femtedel av svenskarna är över 65 år och förhållandevis friska.

– Egentligen är det nog inte bara svenskar som blir allt äldre utan den ökade livslängden finns i hela världen. Den är ännu mer uttalad i utvecklingsländer. Även om medellivslängden ökar i Sverige så är det många länder som är på väg att komma i kapp. Vi har under 30, 40 år varit en av de äldsta populationerna i världen och nu är många snart i kapp oss trots att vi fortfarande ökar, förklarar Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet som leder flera studier som ända sedan 1970-talet följt olika generationer av 70-åringar. Från början var 70-åringarna i studien födda 1901, i dag är de födda 1944. Medellivslängden i Sverige är 83,7 år för kvinnor och 80,1 år för män.

Forskningen allt viktigare

En åldrande svensk befolkning innebär att forskningen blir allt viktigare. I Göteborg finns idag Centret för Åldrande och Hälsa – där mer än 100 forskare i fem olika forskargrupper undersöker vad som händer när vi blir äldre och där Ingmar Skoog leder arbetet i en av grupperna – EPINEP, med cirka 55 personer varav ungefär 30 forskare.  

Det är framförallt två slagord som Ingmar Skoog hänvisar till när han talar om den på många sätt unika och tvärvetenskapliga undersökningen av 70- och 75-åringar i olika åldersgrupper som pågått sedan 1970-talet.

– När vi säger att ”70 är det nya 50” handlar det om att de som var 70, 75 år under 2000-talet hade bättre fysik, bättre lungkapacitet, är mer aktiva och klarade intelligenstester bättre än de som var 70, 75 år på 1970-talet.  Mycket av det här – att man är friskare och orkar mer – har nog mycket med välfärdssamhället att göra. De första generationerna i de här undersökningarna, de som var gamla på 1970-talet, de växte upp när Sverige var ett fattigt land. De föddes när Sverige var ett bondesamhälle.

– De fick sina första semestrar runt 1937 och 1938. Då kom de första semesterveckorna. Lediga lördagar fick de aldrig riktigt uppleva under sitt arbetsliv för de kom i mitten av 1960-talet. De hade kanske hårdare arbeten med 48 timmars arbetsvecka och mycket tyngre arbeten än vad man har idag. Penicillin kom på 1930-talet så de fick allvarliga infektioner under tidigare delen av sitt liv. Mödravård och barnavård var också sådant som kom först på 1920-talet.

– Så de generationer som var gamla på 1970-talet var väldigt nerslitna när de blev gamla. Medan senare generationer haft mer skolutbildning, de har haft mer ledighet och mer tillfällen att ta igen sig, om man säger så, fortsätter Ingmar Skoog.

Läs mer i Hemmets Vän nr 18 – 2015


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies