Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vem ställer upp för religionsfrihet?

Debatt Publicerad: 2015-03-05 16:47

Friheten att använda sin penna har under vintern varit i fokus efter flera försök i Europa att begränsa mänskliga rättigheter.  Det ser dock ut som vi inte vill se varför utvecklingen förvärras. Ordval är viktiga både när de uttalas eller sätts i tryck. Vad man känner eller menar kan också uttryckas på många sätt och på vissa platser få förödande konsekvenser. Jag har besökt och haft förmånen att arbeta i flera länder. Jag kommer speciellt ihåg ett tillfälle när jag hade talat till en grupp regeringsanställda. Efter talet var det många som tackade mig och bland dem en kvinna som också räckte fram handen. En handling som skulle kunna ha kostat henne ett långt fängelsestraff. Det var ett allvarligt brott för en kvinna att räcka fram handen i det landet under den tiden.  

Jag blev positivt överraskad när den kvinna jag nämner vågade räcka fram handen. Jag har också varit positivt överraskad över det sätt människor vågat ställa upp efter det fruktansvärda som hände i Frankrike i januari. Miljoner människor i Frankrike plus i en mängd länder, bland annat i Sverige, gick med i protesterna. Människor från alla kategorier har tagit tillfället att visa vad man helst önskar: Frihet att uttrycka sig  och frihet att vara respekterad som människa.

En av de viktigaste artiklarna  i FN:s  deklaration av de mänskliga rättigheterna gäller religionsfrihet. Läs gärna själv vad  den omfattar. Artikel 18 var nära förknippad med händelsen i Paris och nu också i Danmark, där judar drabbades. Vad jag inte kan förstå är varför inte FN, EU och Sverige ger denna  deklaration en prioriterad status. De flesta länder har ställt sig bakom FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Min fråga är i vilka av dessa länder de viktiga artiklarna kring religionsfrihet och yttrandefrihet är prioriterade i undervisning och tillämpning på nationell nivå?  En annan fråga: Har företrädare för olika religionsgrupperingar ansvar för hur man sprider denna kunskap? Hur följer man upp hur respektive grupps medlemmar förhåller sig till och praktiserar  artiklarnas innehåll?

Det är inte så länge sedan protestanter och katoliker krigade mot varandra. Nu är det i huvudsak sunnimuslimer  mot shiamuslimer  och flera närstående grupper som drabbas – bland dem judiska och kristna minoriteter. Varför  dödas oskyldiga  judar och  kristna i ett ständigt ökande antal? Organisationen Open Doors  och Amnesty har kusliga siffror att redovisa. För vilka är de kristna ett hot?  Samma frågeställning gäller judarna. Vi vet att fortfarande är den lilla landremsa som judarna har och som många länder också har godkänt, den enda plats där de är förhållandevis säkra. Samtidigt har flera länder inte erkänt  Israel och önskar att Hitlers plan skall förverkligas. För vilka är judarna ett hot?  Jag vet att det bland 1,5 miljarder muslimer finns 100-tals miljoner som vill leva i fred och respekterar  både religionsfrihet och yttrandefrihet, de finns bland alla grupperingar.  Min fråga är om media kan medverka till att göra deras röst mer hörd både här och i sina hemländer? Tyvärr är det många som vill tysta dem.

Kan Sverige som land genom sina folkvalda i FN och EU på ett tydligare sätt medverka till att kunskapen om innebörden av religionsfrihet och yttrandefrihet ökar och blir prioriterade ämnen i skolor?  Det borde vara naturligt i länder som skrivit under deklarationen om mänskliga rättigheter. Om dessa punkter beaktas, tror jag vi kan se ljuspunkter. Jag vill i detta gärna vara med och stödja sådana som Malala Yousafzai, Nobels fredspristagare 2014, som står upp för allas rätt till utbildning och då även flickors.

Lars-Erik Wallhagen


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies