Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Århundraden av förtryck roten till romernas problem

Veckans nummer Publicerad: 2015-02-26 15:37

Under mer än 400 år var romer slavar i det som idag är EU-landet Rumänien. I Sverige var det fram till 1648 skottpengar på romer. Först i mitten av 50-talet fick romer rätt att bosätta sig eller gå i skola i Sverige. Det växande antalet tiggare på gatorna i Sverige de senaste åren har gjort frågan riktigt aktuell.  Under februari och mars ordnar studieförbundet Bilda, biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta i Linköping samt Erikshjälpen fyra regionala konferenser i Sverige på temat Värdighet här – förändring där.

Till Örebrokonferensen kom ett 80-tal deltagare för att lyssna och dela erfarenheter hur förändringar kan ske. En debattartikel i Dagens Nyheter i februari förra året satte rejäl fart på debatten att hitta vägar till hjälp för romer i sina hemländer främst Rumänien.

– Rickard Klerfors, ekonom och verksamhetsledare vid biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta skrev den uppmärksammade debattartikeln i Dagens Nyheter med rubriken: ”Så kan vi bryta romernas tiggeri och utanförskap.” Rickard Klerfors gjorde vapenfritjänst på barnhem i Rumänien i början av 1990-talet och blev kvar där till 2005. Han fick god kunskap om kulturen och kunde också vara med och skapa nätverk mellan Sverige och Rumänien, berättar Jörgen Ljung, ordförande för Hjärta till Hjärta.

20 års erfarenheter

När Jörgen Ljung förra året blev ordförande för Hjärta till Hjärta hade frågan om tiggarnas situation i Sverige i relation till främst Rumänien och Bulgarien blivit ett prioriterat område. Hjärta till Hjärta har i mer än 20 år haft kontakter och partners i Rumänien bland annat med barnhem och familjehem för utsatta barn.

– I maj förra året åkte jag tillsammans med vår direktor Anders Holmefur till Rumänien. Vi träffade människor, som vill jobba för romerna, men besökte också parlamentet, träffade politiker, forskare och ambassadfolk. Vi var även ute i två romska byar för att försöka få en bild av romernas situation, berättar han för Hemmets Vän.

Under den resan insåg man att Hjärta till Hjärta med sina erfarenheter, sina nätverkskontakter och många års arbete i landet har ett uppdrag att göra något för romernas situation i Sverige och Rumänien.

Rickard Klerfors betecknar romernas situation i bland annat Rumänien som en skamfläck.

”Förändras inte deras utanförskap i grunden har vi bara sett början av tiggeri och läger i Sverige”, skrev han i sin debattartikel i Dagens Nyheter.

Han lyfter fram några av grundproblemen som gör det så svårt för romerna och som är roten till att de kommer bland annat till Sverige och tigger.

Läs mer i Hemmets Vän nr 9 – 2015


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pastorn möter ny öppenhet
Cyklonen i forna Östpakistan starten för yrkesskola i Bhola
"Svenskarna behöver framtidstro!"
"Kyrkorna alltför tysta om sexuella övergrepp"
”Vaccin finns tidigast om några månader”
Deras glädje över skapelsen berör tv-tittare
Sverige mot strömmen i EU:s budgetkamp
Historisk arbetslöshet väntar
Utbults tacksamhet väckte religionsdebatt
Spanjorer hårt drabbade av pandemin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies