Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Flyr landet med pengar från församlingen

Veckans kommentar Publicerad: 2015-02-05 16:41

Trosrörelseförsamlingen Livets Ord i Uppsala har haft ett turbulent år. Under förra våren berättade dess grundare Ulf Ekman att han och hustrun Birgitta konverterar till katolicismen. Ekman la ut texten i en debattartikel i Dagens Nyheter. De som följt honom hade kanske sina aningar, men det skapade ändå skriverier och många frågor bland församlingens medlemmar.  

I höstas kom därefter nyheten om de förmånliga pensionsavtalen. Makarna Ekman skulle tillsammans med tre medgrundare varje månad efter pensioneringen uppbära full lön i form av en kombination av pension och ersättningar från Livets Ord. Efter 75 års ålder skulle lönen trappas ned för att vid 85 års ålder hamna på 75 procent av slutlönen, enligt Uppsala Nya Tidning uppskattningsvis en halv miljon kronor om året. Efter stark intern kritik avsade sig paret Ekman den extra ersättningen.

Igår kom så ytterligare dystra nyheter. Enligt tidningen Dagen har Robert Ekh, 61, en av medgrundarna och tidigare församlingens andrepastor, haft ett utomäktenskapligt förhållande sedan mer än två år tillbaka. Varken hans fru Åsa eller församlingen ska ha känt till otroheten. Ekh har varit drivande opinionsbildare i frågor som rör familj och äktenskap. Han har också skrivit flera böcker i ämnet, titlar som Livets Ords förlag nu tvingas dra in. Enligt uppgifter ska Ekh ha tagit ut skilsmässa, lämnat fru och barn och i veckan rest till Thailand på obestämd tid.

Ekh faller från en hög häst men landar mjukt. Han är den ende av grundarna som inte avsagt sig den extra ersättningen från församlingen. Livets Ord tvingas därför genom avtal garantera Ekh minst 75 procent av hans slutlön livet ut. Ekh kan alltså bo utomlands medan församlingen månadsvis utbetalar hans fallskärm.

Ekhs agerande är en tragedi för familjen och församlingen. Vilka blir konsekvenserna? Att bygga upp ett förtroende tar åratal, att rasera det går desto fortare.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Brottslingar Sören Enblom, Västerås
2018-10-24 12:16
Tänk vilka svek dessa personer har gjort sig skyldiga till. Vilken glädje de måste känna i sina hjärtedjup. Evigheten får nog tillbringas på ett annat ställe, där det inte serveras någon frukost.

Lögner i Hemmets Vän Fredrik Öberg
2015-03-27 21:35
Antingen är Åke Hällzon en lögnare eller så har han gått på mediedrevet. Paret Ekman avsade sig den extra förmånen i samband med att de meddelade sin konvertering. Några utbetalningar han göras ändå men Ekmans påtalade detta och betalade tillbaka. Att säga att det skedde efter intern kritik är LÖGN! Vad inte heller framgår av artikeln var att idén med avtalet var att pastorer som pensionerat sig ändå skulle stå till församligens förfogande och tex resa och predika. Jag är glad att vara med i en församling där pensionerade pastorer behandlas med heder.

Robert! Du var en av mina förebilder!!! Walter Benderson (Tidigare Mrazek)
2015-03-07 19:15
Robert! Jag är naturligtvis mycket besviken och ledsen att Ditt
äktenskap INTE höll. Du var en gång min förebild när vi tillsammans gick och studerade vid Carlforsska skolan i Västerås. Att Du nu drar till Thailand vittnar dessvärre om att bygga upp ett förtroende tar åratal, att bryta och fullständigt ignorera och rasera detta förtroende går desto fortare.
Jag är mycket besviken och lider med Din familj.
Hälsar Din tidigare medmänniska Walter Benderson (Mrazek)


Vilket svek Sara
2015-02-22 09:42
Detta är det ultimata sveket. Är han ens troende? Nu när både Ulf och Robert har lämnat livets ord vid sin pension kan man undra vilka avsikter de hade från början. Kommer fler att sticka när de pensioneras? Och jag känner för hans fru, barn och barnbarn. De har all rätt att vara arga på honom- man gör bara inte så!!

Icke felfri. Olle.
2015-02-18 18:33
Den som är utan skuld kasta första stenen.

Pengar Jolo
2015-02-13 11:04
Robert Ekh flyr landet, men han flyr landet med en pension på 12000000 k, de pengarna är medel som medlemar har samlat in till olika missions arbeten. Är det rätt?????? Det är bedrägeri så det osar om det.

Bedrägeri Jolo
2015-02-09 21:41
Hur kan en tronsman som Robert Ekh bete sig på ett sådant sätt. Stå i ledningen och undervisa i äktenskapliga frågor, och så har han haft ett förhållande utanför sitt äkteskap " falskt mot sin fru " sedan denna penga historia om pension och lön. Nä Ekh tänk på att du en dag skall stå inför vår Herre och redogöra för allt.

Kriminellt? Thor
2015-02-06 18:46
Kan en församlingsmedlem på Livers Ord polisanmälda Robert Ekh för bedrägeri?
Han sticker med församlingens insamlade pengar, eller hur?

Flyr utan pengar? Hans G Eriksson
2015-02-05 18:32
I sämsta fall kommer Robert Ekh undan med medlemmarnas offrade medel.

Som ombud i en anmälan mot den dåvarande styrelsen i stiftelsen Livets Ords Bibelcenter är jag inte alls säker på att det kommer att gå så illa.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?
När kylan slår till är mänsklig värme allt
Församlingarnas julkonserter för tron vidare
Frågor i tid av spänningar
Varför så naivt kring islam?
Ledaren måste motstå estradernas lockelser


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies