Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Försoning under galgen

Ledare Publicerad: 2015-01-08 15:37

Debattens vågor går höga för och emot decemberöverenskommelsen den 27 december två dagar  innan beslut om nyval skulle fattats i riksdagen. De flesta andas ut att 200 miljoner kronor, som kostnaderna för ett nyval uppskattats till, istället kan läggas på andra viktiga områden. En del är tacksamma att inte ett 13-procentsparti ska kunna ta övriga sju partier som gisslan fram till 2018  för att få igenom sina krav på minskade kostnader för invandring. Är det verkligen kostnaderna för invandrare de vill minska? Eller kanske under täckmanteln stärkt svensk välfärd  värna det ”ursvenska-nordiska kulturarvet” att inte bli uppblandat av arbetskraftsinvandring från andra länder eller ett kungahus med europeiska rötter?

Kritikerna till decemberöverenskommelsen är många i de olika partierna och talesmännen i de besviknas led fylls på. Vad var det egentligen man kom överens om mellan den rödgröna regeringen och de fyra oppositionspartierna i Alliansen? Och framförallt vad kommer det att få för effekter först fram till nästa val i september 2018 och ända fram till valet 2022?

Men vilka var alternativen? Som opinionsmätningarna sett ut under hösten skulle ett nyval trots alla ansträngningar kanske leda till ett nytt dödläge i svensk politik. Och vad gör man då?

Folkpartiets Jan Björklund menar att statsminister Stefan Löfven kunnat undvika ett nyval. Om han avgått i december hade han troligen fått riksdagens godkännande att bilda ny minoritetsregering utan Miljöpartiet. Den lösningen menar Björklund skulle kunnat få majoritet i riksdagen.

När Alliansen vägrade säga ja till den rödgröna budgeten var det mer ett nej  till Miljöpartiet. De ville stoppa  en långsiktig trafiklösning i Stockholm, lägga ner Bromma flygplats med sin omfattande nationella och internationella trafik och en alternativ framtida energilösning, som knappast kan bestå huvudsakligen av vindkraft och solenergi.

Men driver överenskommelsen i julhelgen Socialdemokraterna i armarna på Vänsterpartiet?  De har hoppats på ministerposter och tydlig vänsterprofil i regeringen. Men dessa önskningar  avfärdar statsministern tydligt i nuläget. Hur det går med vänsterns  nej till vinster i välfärden, som skulle slå hårt mot både friskolor och privata välfärdsföretag, det får framtiden utvisa. Ibland kan heta frågor begravas i långa utredningar med annat slutresultat än den politiska propagandan tänkt sig.

Sverigedemokraternas hot att fälla alla regeringar som inte i invandringsfrågan dansar efter SD:s pipa, har genom december-överenskommelsen stoppats. Kan det vara rimligt ur demokratisk synvinkel att ett parti med 13 procents väljarstöd kan hålla alla övriga partier som gisslan? Överenskommelsen innebär att det inte går att fälla kommande rödgröna  eller alliansbudgetar. Vinst eller förlust i den frågan får framtiden utvisa. Har Alliansen försvagats? Det vet vi först när vi får se oppositionens agerande framöver. Någon ”förlamad anka”  som i den amerikanska politiken behöver det knappast bli. Ett samarbete över blockgränserna hade troligen endast gett en svag oppositionspolitik, som mest samlar missnöjesröster.

Visst kan det finnas anledning att syna kostnaderna för immigration, men Sverigedemokraternas tidigare beräkningar har inte övertygat. Ska det bli en seriös diskussion måste det gå att se partiets beräkningsunderlag tydligt. Och vill man spara pengar åt den svenska statskassan så varför inte som Bohusläningens ledarskribent i julhelgen föreslog, genom att syna och vidta krafttag mot de orimliga kostnaderna för alkoholens skadeverkningar i samhället, som inte bara skapar stort läckage i svensk ekonomi utan också fruktansvärda lidanden för många människor.

Sedan 1970-talet har vi haft minoritetsregeringar alla år utom åtta år. Överenskommelsen i december skulle inte behöva försvaga allianspartierna som opposition. Ett nyval däremot  i mars hade troligen gett SD ännu mer makt, kanske petat Kristdemokraterna ur riksdagen och inte alls i praktiken gett oss starkare  regering.

Hemmets Vän 8 januari 2015


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies