Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Hemmets Vän vill varje vecka visa på Guds löften och trofasthet i tider av oro"

Ledare Publicerad: 2015-01-02 14:29

Julen är över och ett nytt år tar sin början. Nu är tid att åter kalibrera kompassen, lyssna in Guds röst och ta ut riktningen. ”Vart är vi på väg?” heter det i ett populärt teveprogram. En viktig fråga. Utan en plan är det svårt att ta sig någonstans över huvud taget, det gäller såväl medieföretag som Hemmets Vän som var och en av oss. Samtidigt tycks det mig att det blir svårare att ta ut kursen för varje år. Man kan inte stiga ner i samma flod två gånger, sägs det, men floden har blivit till en brusande fors. Vi lever i en orolig tid, förändringens vindar blåser allt hårdare.

Det märks på många sätt men kanske tydligast i politiken. Aldrig någonsin har en höst varit så turbulent på Helgeandsholmen. Vi fick en historiskt svag socialdemokratiskt ledd koalitionsregering där enligt opinionsundersökningarna endast två procent av folket vill ha miljöpartiet med. I riksdagen har Löfven en ickesocialistisk majoritet emot sig. Hans förhastade beslut om extraval kunde efter initiativ av Göran Hägglund och Alliansen och efter svåra förhandlingar i sista stund undanröjas. Vilka konsekvenser detta kommer att få ska vi rapportera om under det nya året. Många anser att Alliansen hjälpte Stefan Löfven att sitta kvar som regeringschef genom decemberöverenskommelsen.

En orsak till decemberöverenskommelsen är Sverigedemokraternas stora framgångar i valet. Även efter valet har SD fortsatt att visa starka siffror. I så gott som varje opinionsmätning går partiet framåt, vem som är partiledare verkar spela mindre roll.

Och precis som Göran Hägglund skrev i sin debattartikel i Dagens Nyheter strax före jul om den stora flyktingströmmen till Sverige, tror jag det finns en oro runt fikaborden att ta på allvar, särskilt i de mindre landsbygdskommunerna. Här, på orter med lågt skatteunderlag och ansträngd ekonomi, tar man emot långt fler flyktingar än betydligt rikare storstadskommuner. (Välbärgade Vaxholm utanför Stockholm hade bara plats för 15 personer enligt officiell statistik.) Ett exempel är Ställdalen, ett samhälle i Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen. Orten har nu på kort tid fått ta emot 300 flyktingar och därmed fördubblat sitt invånarantal.

När krigstraumatiserade människor som flytt från IS-terror i Syrien trängs ihop i slitna hotellkomplex i glesbygder, är det förståeligt om det uppstår problem. Det handlar inte om främlingsfientlighet, snarare om sunt förnuft. I Hemmets Vän vill vi under året som kommer lyfta dessa och liknande frågor. Hur ska en bygd klara av att hantera djupgående och snabba förändringar? Vilka blir kyrkans utmaningar när muslimsk tro plötsligt blir dominerande i samhället? Dock, för många flyktingar är ankomsten till Sverige en möjlighet att bli kristna – i muslimskt kontrollerade länder är det förbjudet.

Jesus är glasklar i migrationsfrågor. Vi är kallade att visa omsorg och kärlek till vår nästa. I Matteusevangeliets uppfordrande kapitel 25 likställer han sig helt och hållet med flyktingen: ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder.”

De kända Jesusorden har i alla tider varit den självklara hållningen i migrationsfrågor i Sverige, och för oss på Hemmets Vän är de vägledande för såväl ledarsida som rapportering inne i tidningen.

Vi gläds på Hemmets Vän över kyrkor och organisationer som finner varandra i engagemanget för utsatta människor. Jag kan inte nog understryka detta. Min övertygelse är att den synliga, konkreta kärleken till vår nästa, vem hon än är, är det som skapar växande församlingar. Församlingen Hillsong i Stockholm, med sitt ungdomliga uttryckssätt i musik och tilltal, lockar tusentals. Genom bön, gemenskap, samtida musik och stort socialt engagemang för hemlösa och prostituerade är församlingen nu landets största gudstjänstfirande gemenskap. Detta har skett utan kostsamma samfundsstrukturer, administration och kanslier. Hillsong har inte ens en egen kyrkolokal, istället hyr man en biograf för att mötas till gudstjänst. Detta är ett hoppfullt tecken och, tror jag, en himmelsk hälsning till våra etablerade samfund. Det är i den lokala församlingen som tillväxten måste ske. Detta skeende vill vi under 2015 i Hemmets Vän titta närmare på. Den lokala församlingens gemenskap är den som har framtiden för sig.

I dagar av osäkerhet och utmaning finns kraften alltid i den bedjande, bibelläsande gemenskapen. Vi behöver påminna oss om det. Hemmets Vän vill varje vecka vara en uppmuntrande röst som genom opinion, reportage och fördjupande undervisning stärker den kristna tron. Och för den som saknar ett kristet sammanhang vill vi vara likt en stor familj som tillsammans kan förenas i bön för varandra och vår värld. Hemmets Vän vill varje vecka visa på Guds löften och trofasthet i tider av oro. Jag ser fram emot att tillsammans med alla våra läsare möta framtiden 2015.

Med önskan om Guds välsignelse inför ett nytt år!

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies