Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det finns gränser!

Angeläget Publicerad: 2014-11-27 16:15

Det finns gränser var titeln på en bok jag översatte för flera år sedan. Den titeln får en att fundera ett slag. Vilka gränser?  Boken betydde mycket för mig då och än mer idag. Det är inte lätt att klara livspusslet när allt flyter och dessutom flyter ihop med en kollisionshastighet som aldrig förr. På bara ett decennium har förutsättningarna att jobba jämt och överallt ökat katastrofalt.

Ja, jag menar verkligen katastrofalt för det kan leda till katastrof både för individen och relationer åt alla håll. Att inte kunna skilja jobb från fritid eller fritid från jobb bara för att man vill visa sig duktig eller för att man tror att man alltid måste vara uppkopplad, leder till att man tappar förmågan att våga säga stopp och glädjas över att vara ledig; att man tillåter hjärnan vila från studsande jobb-ekon om ofärdiga uppgifter för att i stället ägna sig helhjärtat åt nära relationer eller det som ger inre påfyllnad.

Goda relationer är något särskilt eftersom de ger den där speciella näringen som varje människa är i behov av. Vi är skapade till Guds avbild, personer som behöver personer.

Ett ständigt jobbpåslag kan fungera som ett försvar för att slippa se vad som döljer sig under ytan. Man ljuger både för sig själv och sin omgivning om att man måste jobba, när man i själva verket inte vill och/eller inte kan sätta gränser i sitt liv. Man upplever hur livet springer iväg och man får inte riktigt fatt i det. Den där drömmen om hur ett gott liv ska vara blir en illusion som man aldrig tror sig kunna förverkliga. Dessutom kanske arbetet med att vara i relationer innebär att man måste göra sig sårbar och riskerar att bli avslöjad som den man innerst inne tror att man är blir till ett hot och då är den ständiga jobbuppkopplingen bra att gömma sig bakom.

Att bli en gränsbevakare och gränspolis i sitt eget liv är en investering som ger god avkastning. Men att bli det kräver mod. När man börjar sätta gränser kan omgivningen börja reagera därför att något nytt har hänt. De känner inte igen den gamla vanliga personen som aldrig klagade, aldrig sa nej utan bara jobbade på. Det innebär att de inte riktigt vet hur de plötsligt ska förhålla sig till ett nej. Det invanda har förändrats. Den vanliga balansen är rubbad. Men bli inte rädd!

Fortsätt markera var dina gränser går. Din uppgift blir dubbel och kanske trippel för du måste 1) förändra ett invant beteende, 2) du får ta emot nya reaktioner från din omgivning och 3) kanske till och med ifrågasättande från din chef. Håll ut. Din hälsa är den viktigaste förutsättningen för att du ska orka, finna glädje i det du gör och ha överskottsenergi att bygga stabila relationer. Livet är så mycket mer än att ständigt vara uppkopplad. Den kraftiga ökningen av utbrändhetsfall kan bara förändras om vi alla blir bättre gränspoliser i våra egna liv och låter bli att trigga andra att överskrida sina gränser.

Anne Holmdahl, socionom och samtalsterapeut


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Angeläget

"Vad vilja Kristdemokraterna?"
Herre, till vem skulle vi gå?
Livet gick så fort
Är pastorn tjänsteman eller tjänstegåva?
Församlingen - den helige Andes gemenskap
Är det dags för 6/1-metoden nu?
Värre än vapen
Förvandling eller anpassning - ödesfråga
Det hettar till i riksdagen
Makten över våra tankar. Vem har den?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies