Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Lätt att ta religionsfriheten för given

Debatt Publicerad: 2014-11-20 16:59

Religionsfrihet är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna som jag tror att få av oss reflekterar så mycket över. Vi tar den lätt för given. Men miljontals människor världen över upplever förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet. Internationellt är brotten mot religionsfriheten massiva och utbredda, och i flera världsdelar är trenden att de ökar. Över hälften av världens befolkning lever i länder där deras möjlighet att utöva sin tro är kraftigt begränsad eller förbjuden. Många blir antagligen förvånade när de får höra att 80 procent av världens religionsförföljelse faktiskt riktar sig mot kristna. I Syrien mördas kristna systematiskt. Kyrkor bränns och barnhem rivs ner. Även från Irak och flertalet andra länder rapporteras om svår förföljelse. 

I riksdagen har nu allmänna motionstiden nyligen avslutats. Motioner från enskilda ledamöter leder sällan till skarpa lagförslag men utgör en viktig möjlighet för ledamöter från alla partier att lyfta och sätta fokus på viktiga frågor. I år har jag bland annat valt att lyfta frågan om religionsfrihet; både som en aspekt av Sveriges arbete med mänskliga rättigheter internationellt men också därför att religionsfriheten kränks inom vårt lands gränser. 

För mig är det centralt att frågor om religionsfrihet måste få en större plats i utrikespolitiken, biståndsarbetet och det internationella utvecklingssamarbete som Sverige deltar i. Genom att lyfta denna aspekt högre på dagordningen bidrar vi som nation till att främja de mänskliga rättigheterna i stort. Sverige bör i högre utsträckning än idag prioritera religionsfrihetsfrågor. När religionsfriheten efterlevs ökar nämligen också förutsättningarna för fred, demokratisering och utveckling av de andra mänskliga rättigheterna. Jag föreslår därför att regeringen ska skapa förutsättningar för, genomföra och rapportera resultaten av en aktiv integrering av religionsfrihetsfrågor i utrikespolitiken och utvecklingssamarbetet. 

Även i vårt land måste religionsfriheten försvaras. Sverige har gjort sig känt som ett tolerant, öppet och tryggt land för anhängare av olika religioner. Många som flyr till vårt land söker en fristad undan religiöst motiverat förtryck och förföljelse. Dessvärre tyder mycket nu på att hot och attacker mot trossamfund och dess medlemmar är ett växande problem även i vårt land. Jag ser med stor oro tecken som tyder på en ökad intolerans mot oliktänkande och mot olika trosuppfattningar.

Statistik från Brottsförebyggande rådet vittnar om att rapporteringen av hatbrott mot religiösa minoriteter ökar för varje år. De judiska samfunden berättar om en ständig hotbild. Judar har utsatts för misshandel, ofredande och hot och synagogor har vandaliserats och många judar undrar om de kan bo kvar i Sverige. Moskéer har på flera håll i landet utsatts för skadegörelse. Men även kristna upplever hat och hot; trakasserier i skolan, vandalisering av religiösa lokaler och attacker på konvertiter från islam.

Jag menar att rättsväsendets kunskap om dessa brott måste bli bättre och mer relevanta. Ett stort problem är att eftersom så få brott klaras upp så vet vi för lite om gärningsmännen och motiven till brotten. Detta gör det i sin tur svårt att veta hur sådana brott ska förebyggas. Därför föreslår jag i en motion att rättsväsendet, inte minst polisen, måste höja sin kompetens angående hatbrott relaterade till religion. Samarbetet mellan samfunden och specialutbildad personal på polisen och andra myndigheter måste effektiviseras.

Religiöst motiverade brott och hatbrott är inte bara ett problem för de direkt berörda, det är i grunden ett demokratiproblem. Och religionsfriheten är inte mycket värd om de som utövar sin tro inte kan känna sig trygga. Ett samhälle som säger sig värna religionsfrihet måste också visa detta i praktisk handling. Vi måste värna religionsfriheten både inom och utom landets gränser. Det är avsikten med några av de motioner jag i år lagt på riksdagens bord. 

Elisabeth Svantesson (M), riksdagsledamot Örebro


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies