Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Är det dags för 6/1-metoden nu?

Angeläget Publicerad: 2014-11-13 16:20

Det är ett tag sedan den så kallade 5/2-metoden lanserades som den nya frälsningsläran för alla som vill gå ner i vikt. Varje gång ett nytt sätt att banta lanseras blir det stora diskussioner och många hängde på den nya trenden. Radio, tv och tidningar flödade över av artiklar och reportage om människor som nu såg en ny chans att gå ner i vikt.  Skall man äta fett eller inte? Skall man sluta med socker eller inte? Är det köttet som inte bara är miljöboven, utan också orsaken till fetma och sjukdom?  Är det Viktväktarnas väg som är den framkomliga vägen eller finns det andra metoder och vägar? Måste alla bli vegetarianer för att bli friska? 5/2-metoden går ut på att man äter fem dagar normalt och hel- eller halvfastar de två andra dagarna i veckan. En del säger att det fungerar, andra prövar ett tag, men märker ingen skillnad på bukfettet eller andra fettlager.

Jag började som pastor 1968, revolutionens och ungdomsrevoltens år. Som familj hamnade vi i ett litet småländskt samhälle långt från revolutionära tankar och strömningar. Nu skulle det bli annorlunda tänkte jag!  Första julen som pastor lanserade jag min 6/1-metod för mission och världens fattiga. Jag föreslog att vi vuxna skulle avstå ett mål mat i veckan , inte frukost och kvällsmat, utan lunchen eller middagen, som man benämnde målet mitt på dagen i Småland. Då kostade en lunch/middag cirka 40 kronor. Den summan skulle vi lägga undan varje vecka. Vi var 200 medlemmar i församlingen och summan skulle då bli 8 000 kronor/vecka. På ett helt år skulle det ge 416 000 kronor extra till mission och u-hjälp.  

Vilket liv det blev! Skall den unge ”revolutionäre” pastorn missunna oss maten nu också? Får vi inte äta utan att ha dåligt samvete? Får vi inte unna oss att äta gott tre gånger om dagen hela veckan?  Nej pastorn, förkunna evangeliet istället för att blanda dig i vad vi gör i köket och vid matbordet! Hur och vad vi äter är vår ensak! Ingen matrevolution här!

Jag hade samma förslag i en större församling och där skulle det bli ännu mer extra pengar till mission och u-hjälp.  Där var vi 800 medlemmar och kostnaden för lunchen hade då ökat till 60 kronor. På ett år skulle det bli 2,5 miljoner extra i den församlingen! Det blev inte samma liv, men någon större uppslutning kring idén blev det inte och några extra pengar till missionen kom inte in.

Är detta så otänkbart! Vore det inte dags att i svensk kristenhet lansera 6/1-metoden? Skulle det inte vara bra att avstå ett mål mat i veckan till mission och internationell hjälp? Kommer mataffärerna att kursa? Nej, de kommer att leva vidare.  Kommer vi att överleva? Naturligtvis och vi kanske skulle uppnå tre effekter. Dels vore det nyttigt att känna av lite hunger, det skulle skapa en viss solidaritet med hungrande människor i världen, dels skulle det fungera som en minimal bantningsmetod och framför allt skulle det ge stora summor till mission och internationell hjälp.

För behoven i världen är ju enorma.  Över 50 miljoner människor på flykt undan hunger och krig, miljontals som lever på svältgränsen eller under, epidemier, sjukdomar, naturkatastrofer, orent vatten, förpestad luft och skövlade skogar och jordar, som gör att människor svälter, lider och dör. De missionsprojekt som finns överallt i världen kämpar också med ekonomin och mycket mer skulle kunna göras om resurserna ökade. Till detta kommer också att miljontals längtar efter evangelium om Jesus Kristus, som befriar och upprättar.

Hur reagerar du på en 6/1-metod för världens fattiga, hungriga, sjuka och behövande?

Bo Wettéus


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Angeläget

"Vad vilja Kristdemokraterna?"
Herre, till vem skulle vi gå?
Livet gick så fort
Är pastorn tjänsteman eller tjänstegåva?
Det finns gränser!
Församlingen - den helige Andes gemenskap
Värre än vapen
Förvandling eller anpassning - ödesfråga
Det hettar till i riksdagen
Makten över våra tankar. Vem har den?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies