Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kompromissa inte om barns rätt

Debatt Publicerad: 2014-11-13 16:16

För 25 år sedan, den 20 november 1989, antogs FN:s barnkonvention. En viktig konvention som står upp för barns rättigheter och som markerar alla barns rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals.

Genom ratificeringen av barnkonventionen har alla länder folkrättsligt förbundit sig att förverkliga den för att säkerställa att barn och ungdomar ges de bästa förutsättningarna och de bästa möjliga uppväxtvillkoren. Trots detta sker dagligen, världen över, kränkningar av barns rättigheter. Barn används i trafficking och för prostitution, i barnarbete, som barnsoldater och många flickor gifts bort i unga år. Många barn utsätts för aga då barnaga bara är förbjuden i 41 länder. Barns utsatthet är något som vi kristdemokrater har satt fokus på i det internationella arbetet. Men lika viktigt som att prioritera barns rättigheter i det internationella arbetet är det att prioritera det i den nationella politiken.

Sverige var ett av de första länderna som skrev under och ratificerade barnkonventionen 1990. Under alliansregeringen tog dåvarande barnminister och kristdemokraten Maria Larsson flera initiativ för att stärka barns rättigheter i Sverige. Dels genom att stärka barns rätt i lagstiftning men också genom att svart på vitt redovisa hur vi på område efter område klarar uppgiften. I mars 2013 tillsattes också en utredning om barnkonventionens rättsliga ställning. Uppdraget ska redovisas senast den 4 mars 2015. Kristdemokraternas ambition är att barnkonventionens status ska stärkas och vi är övertygade om att det bäst görs genom att göra den till svensk lag.

För visst finns mer att göra på hemmaplan. Den senaste granskningen av hur Sverige följer konventionen gjordes våren 2009 av FN:s barnrättskommitté. De rekommenderade att barnkonventionen erkänns som svensk lag. Kommittén rekommenderade också att barnkonventionen alltid ges företräde vid en lagkonflikt mellan svensk lag och konventionen.

Barnkonventionen måste få en starkare ställning i svensk lag. Det skulle ställa högre kompetenskrav på beslutsfattare om bestämmelser om barns behov och rättigheter skulle bli direkt tillämpbara i svenska domstolar och vid myndighetsbeslut.

Norge har redan gått före i denna fråga och där har kunskapen om barns rättigheter ökat markant. Barnens rättsställning har stärkts eftersom de oftare har tillfrågats inför beslut. Barnkonventionen har också kommit in som redskap och rättesnöre i den politiska planeringen.

I viss lagstiftning som gäller barn har stora steg för att stärka barns rättigheter tagits på kristdemokratiskt initiativ. Inte minst gäller det barn som är under samhällets vård och omsorg som med ny lagstiftning har rätt till en egen socialsekreterare. Men det finns flera områden kvar där vi med dagens lagstiftning inte kan garantera att vi uppfyller barnens rättigheter. Ett sådant område är i migrationsprocessen där barnens egna behov riskerar att komma i skymundan när föräldrars agerande eller förmåga brister.

Störst oro har vi ändå för bristen på barnperspektiv när nya politiska förslag dyker upp på agendan. I den budget som den nya regeringen presenterat föreslås att fritidspengen tas bort. Ett ekonomiskt stöd som riktas specifikt till barn i familjer i ekonomisk utsatthet och som kommit till just för att kunna säkerställa barns rätt till fritid. Under förevändning av modernisering av familjesynen förespråkar allt fler att Sverige ska införa surrogatmödraskap, helt utan hänsyn till konventionens tydliga stadgande om varje barns rätt till vetskap om sina föräldrar och möjlighet att få omvårdas av dem.

På senare år har allt fler partier anslutit sig till idén om att göra barnkonventionen till lag. Det är glädjande och vi hoppas att det snart blir verklighet. Tills dess kommer vi i varje politisk sakfråga fortsätta stå upp för barns rättigheter. De kan inte kompromissas bort när vuxnas önskemål går i annan riktning. Vi tar barnens parti.

Désirée Pethrus, riksdagsledamot (KD)

Emma Henriksson, riksdagsledamot (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies