Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Värre än vapen

Publicerad: 2014-11-06 16:44

Ibland, vilket visar sig vara rätt ofta, funderar jag över producenter och skapare av så kallad underhållningsfilm. Blandat med oändliga timmar av krigsdokumentärer om strategier, utförare, offer och vem som vann eller förlorade kriget visas det grövsta av underhållningsvåld och förnedring. Människor mördas, blir förrådda och förnedrade medan vi sitter i soffan och äter mysmat. Fascinationen inför ondskan tycks inte möta några gränser, så länge vi sitter tryggt i soffan vill säga. Alla som såg och hörde dr Denis Mukwege hos Skavlan måste ha satt fredagsmyset i vrångstrupen när han beskrev sitt dagliga arbete. Det handlar om fysiska, psykiska, sociala, familjemässiga och statsmässiga skador som inte går att bygga bort.

Det finns inget lättare, snabbare, effektivare och mer skadligt sätt att skapa smärta och förnedring än att utsätta någon för sexuella skador och övergrepp. Det är skador som kommer att leva vidare i generationer, i relationer och generera hat, förtvivlan, maktlöshet inbäddat i en önskan om hämnd och återupprättelse.

Skadan är så stor att vare sig FN eller arméer kan reparera de oläkbara själssår som dessa kvinnor, barn och män genomlider genom fiendens sexuella våldsdåd. Det handlar inte om sex som sådant, det handlar om makt och förnedring som tystar hela samhällen. Dr Mukwege var synbart beklämd över världens tystnad och oförmåga att intervenera.

Problemet är dessvärre så stort att vi alla på något sätt är drabbade. Det finns ingen levande människa som inte på något sätt utsatts för sexuella övergrepp eller fått sexuella skador i någon form. Alltifrån småpojkar som i unga år bläddrar i pornografiska tidningar och genom grupptryck hetsar varandra till att utföra sexuella handlingar i kojan i skogen. Eller flickor som leker sjukhus med varandra. En lek som kan gå längre än man tänkt sig.

För att inte tala om äldre som utnyttjar intet ont anande yngre på läger eller i andra sammanhang som anses trygga, till exempel i familjen. Minnen som för alltid är inristade i hjärnans minneskatalog och som påverkar vårt sätt att relatera till varandra. Det är händelser som varken går att tänka bort, förlåta bort eller be och förandliga bort.

Det är händelser som leder till hur vi ser på oss själva och har vi varit utsatta för övergrepp eller utsatt oss själva för sexuella händelser vi ångrar slår skammen till och hackar sönder självkänslan. Ser vi ner på oss själva för vad andra eller vi själva gjort kan det leda till att vi går helt vilse när vi söker efter att få känna att vi är värdefulla och har rätt till respekt och kärlek. Sexuellt våld, vare sig det kan verka oskyldigt eller ej, gör något med oss och får aldrig förminskas. Påverkan hur du ser på dig själv som person är kraftig. Synen på din kropp och inte minst din relation till din partner påverkas. Det är viktigt att våga vara ärlig mot sig själv för att hantera upplevelserna man bär på. Ett överskylande förlåt eller förtigande räcker inte.

Det finns ingen enkel utväg. Bara vår hand i Guds hand kan hjälpa oss ner i de djupaste avgrunderna för att sätta ord på vad vi varit med om, och därefter föra oss upp på fast mark och borsta av oss vår skam och förtvivlan, det där som inte tillhör oss som hans rättfärdiggjorda barn.

Dr Mukwege har sett skadorna, han har vigt sitt liv åt att reparera det som går och överlåtit resten till honom som återupprättar alla som vill och ber om det.

Anne Holmdahl, socionom och samtalsterapeut


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies