Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

- Putin visar sin makt med kränkningarna av Sverige

Veckans nummer Publicerad: 2014-10-29 14:59

I mer än 40 år har journalisten Stig Fredrikson som utrikeskorrespondent för Tidningarnas Telegrambyrå, TT, och Sveriges Television bevakat Sovjetunionen och Ryssland. En av hans tre publicerade böcker är Alexanders kurir, om hur han smugglade ut Nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyns  Nobeltal till Stockholm, när denne inte vågade lämna Sovjet.

Mitt under de intensiva spaningarna efter en förmodad rysk undervattensfarkost i Stockholms skärgård mötte Hemmets Vän Stig Fredrikson. Han gav sin syn på dagens Ryssland och Vladimir Putins allt aggressivare utrikespolitik.

– Inte ens i efterhand kan jag säga att jag tvekade när jag ombads smuggla ut Alexander Solzjenitsyn Nobeltal och andra manus till hans böcker. Under stor försiktighet och planering hade vi många hemliga möten på olika platser i Moskva.

När Stig Fredrikson håller föredrag är det huvudsakligen två ämnen han talar över. De hemliga mötena med Alexander Solzjenitsyn, då han som utrikeskorrespondent i Moskva med skickliga metoder skakade av sig ryska KGB. Dagens situation i Ryssland följer han noga med den ryske presidenten Vladimir Putin  och den väg Ryssland kan ta under den förre KGB-officerens maktfullkomliga ledarskap.

Nobelpriset i litteratur gick 1970 till Alexander Solzjenitsyn. Då arbetade Stig Fredrikson som utrikeskorrespondent för TT. Stig Fredriksons chef var Hans Björkegren, som också översatt Solzjenitsyns böcker till svenska. Där­igenom kom han i kontakt med den ryske författaren.

Men arbetet som korrespondent i Sovjet var mycket kontrollerat av myndigheterna och arbetssättet blev ett helt annat än som journalist i Sverige.

– I Moskva hamnade vi i ett kvarter som var helt avspärrat och där enbart utlänningar bodde. Det fanns en bemannad entré hit och vi var övertygade om att våra telefoner var avlyssnade. Det sades att varje utlänning boende här sysselsatte 17 personer i övervakning. Alla västjournalister ville få träffa regimkritiker och författare. En del hade varit dömda och fängslade. De riskerade något genom att träffa oss västjournalister, medan vi riskerade som mest utvisning från Sovjet.

Solzjenitsyn mest känd

Solzjenitsyn hade på 1950-talet avtjänat åtta års straffarbete för att han i brev kritiserat Stalin. Men han blev benådad av den ryske presidenten Nikita ­Chrusjtjov  1956. Han var nog den mest kände ryske författaren i väst.

År 1962 fick han bosätta sig utanför Moskva och ge ut sin första bok. ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” beskriver självupplevda erfarenheter från Solzjenitsyns fängelseår. Det var den enda boken han fick ge ut i Sovjet. Övriga böcker var utsmugglade och utgivna i väst. När han fick Nobelpriset kallades Solzjenitsyn för en Judas Iskariot som förrått sitt land. De 30 silverpenningarna var Nobelpriset enligt de ryska myndigheterna.

Första steget i en närmare kontakt var en förfrågan om Stig Fredrikson ville smuggla ut Solzjenitsyns Nobelföredrag, som han själv skulle ha hållit i Stockholm. Det kunde publiceras i väst först två år efter att han fick Nobelpriset. Men Solzjenitsyn vågade inte lämna sitt hemland av rädsla för att inte få återvända till sin fru och sina barn.

KGB gjorde allt för att tysta och isolera den kände författaren. Därför blev Stig Fredrikson delaktig i kontakterna. Det kom att innebära ett 20-tal hemliga möten under några år.Kontakten med Solzjenitsyn under Sovjetåren var en psykiskt påfrestande balansgång.

– Jag skulle beskriva honom som om jag stod bredvid. Att jag var vilken västkorrespondent som helst. Samtidigt hade jag dessa många hemliga möten, som jag inte vågade ha hemma i min tjänstebostad eftersom KGB mycket väl kunde gå in i min bostad och då hitta anteckningar om Solzjenitsyn. Enda möjligheten var att möta honom ute på stan för att försöka undgå upptäckt, berättar han.

Läs mer i Hemmets Vän nr 44 – 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies