Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Angeläget

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det hettar till i riksdagen

Angeläget Publicerad: 2014-10-23 16:28

Det var en riktigt varm och solig dag och jag hängde av mig kavajen på mitt kontorsrum i riksdagen. Signalen som annonserade om att det var dags för votering ljöd plötsligt och jag skyndade mig till riksdagens kammare, för att delta i omröstningen. Man får släppa allt man har för händer, ta sig till kammaren, för att sju minuter senare sitta på sin plats och delta i den viktiga omröstningen.

Hade jag tänkt på att jagkom i skjortärmarna till kammaren, så hade jag kunnat använda en av de lånekavajer som finns som reserv i riksdagsfoajén. Men nu fick jag istället en tillrättavisning med ett tydligt budskap om att det minsann finns en klädkod i riksdagens kammare. 

Jag tycker att det är bra att vi som ledamöter har en vårdad klädstil när vi utövar vårt ämbete, inte minst under debatter och vid omröstningar i kammaren, som ofta kan följas av svenska folket via direktsänd tv. Få saker engagerar folk så mycket som just hur riksdagsledamöterna är klädda. Telefonerna går varma till riksdagsförvaltningen om ledamöter kommer slarvigt och ovårdat klädda.

Många arbetsplatser har motsvarande klädkod framförallt de som har med direkta kundrelationer att göra. Och för de allra flesta är det självklart att klä upp sig om det är bröllopeller annan fest. En mig när-stående ung man tog självmant på sig en svart kostym, vit skjorta och slips inför sin farfars begravning. Han plockade för första gången av sig tre små ringar från ena örsnibben för att visa respekt. Han visste att farfar inte uppskattade ringmärkningen. 

Det är en sak om man i brådskan en varm dag missar att ta på sig kavajen när voteringssignalen ljuder, men det är en helt annan sak om man medvetet bryter mot klädkoden och dessutom gör den till en politisk manifestation.

Det var precis det som nyligen hände i samband med att riksdagen skulle utse talmän. Kvinnor har i allmänhet större variationsmöjligheter i klädval än vad män har, både vad gäller färg och stil. Många kvinnor hade också passat på att ta på sig lite extra tjusiga kläder denna ”första dag på jobbet”.  Vänsterpartiets Rossana Dinamarca hade valt en vardaglig svart t-tröja, en sån där som många tar på sig på lediga stunder och som ofta är försedd med reklamtryck.

Nu var det inte bara det att hon bröt mot riksdagens klädkod. Hon hade dessutom valt att trycka upp ett politiskt budskap över bringan med texten SD = RASISTER. Det är henne helt fritt att tycka vad hon vill men det är inte acceptabelt att genomföra en manifestation på det sätt som skedde. Hon fick stor uppmärksamhet i SVT, TV4 och i alla rikstidningar, vilket naturligtvis var hennes syfte. Dessutom, hör och häpna, försvarade hennes partiledare Jonas Sjöstedt henne och tyckte att det var helt i sin ordning att göra som hon gjorde. 

Jag kan inte låta bli att jämföra med den tillsägelse jag fick när jag missat att ta på mig en kavaj och vänsterpartistens medvetna val av klädsel för att genomföra en politisk manifestation i direktsänd tv.

I och med att statsministern utsett sina ministrar och nu lägger sin budget kan också riksdagsarbetet komma igång på allvar efter valet. Utskotten har redan börjat sammanträda och jag får fortsätta arbetet i Kulturutskottet, vilket jag också önskade. 

Hur det kommer att gå för S och MP att regera i minoritet med stöd av V (som egentligen inte får vara med) och med fyra samkörda allianspartier i opposition (som dessutom är större än S och MP) och med SD i en irriterande vågmästarposition, det kommer jag att kunna skriva om framöver här i Hemmets Vän.

Lars-Axel Nordell, riksdagsledamot (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Angeläget

"Vad vilja Kristdemokraterna?"
Herre, till vem skulle vi gå?
Livet gick så fort
Är pastorn tjänsteman eller tjänstegåva?
Det finns gränser!
Församlingen - den helige Andes gemenskap
Är det dags för 6/1-metoden nu?
Värre än vapen
Förvandling eller anpassning - ödesfråga
Makten över våra tankar. Vem har den?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto
Taltidning

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies