Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Samtalet om mission i framtiden är viktigt"

Veckans nummer Publicerad: 2014-10-23 15:37

Vad är mission? Varför ska vi missionera och på vilket sätt ska vi göra det? Det är frågor som det senare året blivit allt viktigare för många kyrkor och samfund. Flera missionsdokument och studiematerial har presenterats i syfte att väcka samtalet kring missionens roll i framtiden.

– Att vara kyrka är att vara i mission. Om vi inte ägnar oss åt mission och reflekterar över det, då är vi inte kyrka längre, säger Robert Odén, Svenska missionsrådet, som var med och översatte missionsdokumentet ”Tillsammans för livet – mission och evangelisation i en värld i förändring” från Kyrkornas världsråd för ett år sedan.

För drygt ett år sedan presenterade Kyrkornas världsråd detta sitt andra missionsdokument på 30 år i samband med generalförsamlingen i Busan, Sydkorea. Inte långt efteråt kom påven Franciskus missionsmålsättning ”Evangelii Gaudium” (övers. Glädjens evangelium). I början av oktober i år gav Svenska missionsrådet, Sveriges kristna råd samt studieförbunden Bilda och Sensus ut en handledning till ”Tillsammans för livet”. Och i november kommer också studiematerialet ”Agora – mötesplats för folk på väg” från Evangeliska Frikyrkan, Pingst, Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan. Också det ges ut av studieförbunden.

– Missionsdokumentet har tryckts och beställts i ganska många exemplar så det har fått ganska stor spridning för att vara ett kyrkligt ekumeniskt dokument. Det brukar inte alltid vara så när det gäller den här typen av dokument. Men vi har blivit positivt överraskade – det har gått ganska mycket av sig självt. Det har varit ett sug efter det, säger Robert Odén, Svenska missionsrådet.

– Många är positiva men det finns också de som delvis är kritiska. Men det fyller sin funktion när folk börjar tänka och att folk vågar kasta sig in i samtalet om mission. Det spelar ingen roll var­ifrån man kommer, vilken kristen tradition man kommer ifrån. Det finns alltid saker att brottas med.

Ytterligare reflektioner

– Tanken om ett nytt missionsdokument föddes i insikten om att världen förändras och att det finns frågor som man måste ta ställning till på nytt. Man är noga med att påpeka att det här inte är något som ersätter det första missionsdokumentet som presenterades 1982. Man har dock velat göra ytterligare en reflektion kring mission och evangelisation, ställt lite andra frågor, fortsätter Robert Odén.

– När det gäller det första brukar man tala om att det var kristocentriskt – där var Kristus i fokus. Här säger man att det är mer pneunocentriskt –Anden är mer i centrum. Men hela treenigheten är i allra högsta grad närvarande i båda dokumenten – även om det är en fokusförskjutning.

Läs mer i Hemmets Vän nr 43 – 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies