Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Makten över våra tankar. Vem har den?

Publicerad: 2014-10-16 16:52

Förskjutningen av våra tankar och gränser i en värld stadd i ständig förändring sker ofta subtilt. Inte sällan ställer vi oss frågan: Hur kunde jag/vi tänka på det sättet tidigare? Det som inte var tillåtet tidigare är en självklarhet idag. Filmen Sommaren med Monica väckte förfäran på sin tid, för att inte tala om 491, Nyfiken Gul och Nyfiken Blå. Idag ses de kanske som en eftermiddagsmatiné på tv. Gränserna för det otänkbara har suddats ut och märks inte förrän den smärtsamma gränsen får oss att skrika: Aj, det här känns inte bra. En gräns som knappt går att se, men som känns när man kliver över den. Den där upplevelsen gjorde ordentligt ont. Den skickade liksom blixtar genom hjärnan och lämnade brännmärken efter sig.

Den sexuella frigörelsen hade sitt genombrott under sextiotalet. Fri kärlek hette det och heter väl fortfarande. Hur fri är friheten till sex och vem är det som tar sig friheten? Friheten vet idag inga gränser när det gäller tillgång till sex. Minsta unge som har tillgång till en dator kan ta sig in på porrsidorna och göra oanade upplevelser. En spänning som liksom bränner in minnesspår i hjärnan och skapar en önskan om mer. Ett mer som leder till en förvrängd syn på relationer, mänsklig närhet, trygghet och tillit och som i värsta fall har ett mycket högt pris.

Vi har alla hört om våld i nära relationer. Ofta ingår även sexuellt våld och det är kvinnor och barn som drabbas. Vad man vet är det inte så många män som råkar ut för sexuella övergrepp av kvinnor, men däremot av män, eller låter sig bli förgripna av bilderna i datorn. Gränsen mellan det goda sexet och det skadliga har sakta förflyttats och plötsligt befinner man sig på den farliga sidan där hjärnan blir brännmärkt av smärtsamma minnen. Många leker själva med elden och utmanat gränsen, medan andra hamnat i klorna på människor med dålig insikt om andras gränser och som är ute efter makt och egen tillfredsställelse.

Diskussionerna går höga om ändrad lagstiftning som ska innehålla medgivande till sex från båda parter (eller fler) och det kanske behöver lagstiftas om. Hur man sedan i en domstol ska kunna avgöra om medgivande förelåg eller ej är en nöt som inte ännu är knäckt.

Hur skulle det vara om vi istället började samtala om vad goda relationer måste innehålla och inte får innehålla? Att det tar tid att bygga tillit och trygghet där den sexuella relationen kan blomstra. Där vi förstår att respekt är kärlekens grundsubstans och att det innebär att sätta sina egna önskningar i relation till partnerns. Bibelns budskap är så tydligt det kan bli. Den gyllene regeln blir aldrig utnött. Den är viktigare att påminna om i dag än någonsin. Behandla andra på ett sätt som får dem att känna sig respekterade, värdefulla, sedda och hörda. Det är ett förhållningssätt som vi måste föra vidare från generation till generation och början sker från början. I min profession träffar jag många människor som av egen eller andras förskyllan hamnat på andra sidan gränsen och smärtan är ibland outhärdlig. Dessvärre möter jag människor som även i kristna sammanhang råkat illa ut och då blir frågan än viktigare: Var finns den äkta kärleken, den som stavas r e s p e k t? Så, kära syskon, låt oss inte ducka för det obehagliga utan räcka ut våra händer i omsorg om dem som behöver mötas av respekt och jobba förebyggande i våra församlingar och gemenskaper. Det är en uppgift vi aldrig blir färdiga med.  

Anne Holmdahl, socionom och samtalsterapeut


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies