Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ingvar Carlsson i samtal om politik och makt

Veckans nummer Publicerad: 2014-10-16 16:25

Bokmässan i Göteborg skapar verkligen plattformar för både unga och äldre. Kända och okända får tillfälle att i seminarier och andra sammanhang uttrycka åsikter och dela med sig av sina personliga erfarenheter. Här möts garvade politiker, författare och kulturpersonligheter med unga nya stjärnskott på kulturens himmel. Kanske är det just dessa personliga möten som gjort bokmässan till en så stor succé och som gör att den behåller sin attraktionskraft år efter år. Seminarierna är ofta fullbokade och vid de olika bokförlagens montrar trängs människor, när någon intressant person berättar om sitt liv och sitt författarskap.

En som i år var särskilt aktiv var förre socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson. Han fyller 80 år i höst, men är still going strong och hade inte mindre än sju framträdanden under årets bokmässa. I två spännande seminariesamtal de-lade han med sig av sina kunskaper och sina personliga erfarenheter och vi fick möta en politiker, som minns väl bakåt, men ändå blickar framåt.

Hövdingen Branting

En alldeles färsk biografi över den förste socialdemokratiske statsministern Hjalmar Branting har nyligen kommit ut på Bonniers. Det är journalisten och författaren Olle Svenning som skrivit en 490 sidor lång berättelse om mannen som etablerade socialdemokratin som ett statsbärande parti i Sverige och som bäddade för ett historiskt långt regeringsinnehav för det partiet. Han kallar sin bok Hövdingen, Hjalmar Branting. Svenning mötte Ingvar Carlsson i ett intressant sam-tal.

– Jag har blivit fascinerad av överklasspojken Branting, som lämnade sin klass och blev arbetarnas store hjälte, berättade Svenning.

– Man kan nog säga att Branting hade sin största betydelse innan han blev statsminister. När han väl blev det i tre korta perioder var nog hans kraft förbrukad. Hans stora projekt var att bygga demokratin och det gjorde han naturligtvis tillsammans med andra.

– Det var inte självklart att Branting skulle bli demokrat, fortsatte Svenning.

– Han hade goda kontakter med de ryska revolutionärerna och hade inte högern gått med på demokratins tåg kanske det blivit revolution också i Sverige.

Brantings stora insats var att han valde reformismens väg, det vill säga samhällsförändring utan revolution och att han lyckades ena det socialdemokratiska partiet. Han ville hela tiden samarbeta med den progressiva delen av borgerligheten och på det sättet bäddade han för en stabil utveckling i Sverige. Han fick kritik från de radikala kretsarna för detta, men han höll fast vid sin linje.

Läs mer i Hemmets Vän nr 42 – 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies