Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ebola - allvarligare hot

Ledare Publicerad: 2014-10-02 15:45

En dödlig epidemi, orsakad av ett virus, sprider sig åter-igen i ett antal länder. Denna gång är det i Afrika och det är ebola-viruset som är orsaken till tusentals döda i västra Afrika. Men inte bara där. Ett fåtal européer har drabbats, i skrivande stund misstänks en svensk vara smittad.Det är inte första gången ebola-viruset orsakar en epidemi, det första kända utbrottet skedde 1976 i Kongo nära floden Ebola. Sedan dess har det varit flera utbrott, men inget har varit så kraftigt som det som inleddes i mars i år.

Det är inte första gången som epidemier, eller pandemier uppkommer. De senaste var fågelinfluensan, sars och svininfluensan. En av de mer välkända pandemierna var spanska sjukan, som efter första världskriget totalt orsakade mellan 50 och 100 miljoner dödsfall, vilket motsvarade 3 – 6 procent av världens befolkning.

Det är givetvis viktigt att överväga om något liknande kan komma att hända igen. Det korta svaret är, tyvärr, ja. Världshistorien visar att smittor av detta slag uppkommer med jämna mellanrum. Och risken har blivit större. Varför? Det finns tre skäl till det. Det första skälet är våra resvanor, där miljontals människor flyger mellan länder och kontinenter varje dag, det gör riskspridningen mycket större i dag är för snart hundra år sedan. Det andra skälet är en växande och trångbodd befolkning, vilket underlättar smittspridning, framförallt i fattiga länder med lägre hygienisk standard. Det tredje skälet är allt större, industriellt hållna, djurbesättningar, gör riskbilden värre för virus som har djur som bärare.

Det behövs idag krafttag mot ebola-smittan där den grasserar i Afrika. Kommer den även att drabba Sverige och Europa med kraft? Det finns bedömare som tror det, men det är för tidigt att uttala sig om med någon större säkerhet. Ännu så länge är det en regional smitta i västra Afrika. Men vad som är klart är att Sverige kommer att drabbas av farliga smittor framöver, frågan är bara vilken, och hur beredskapen ska se ut för detta.

Pandemin som inträffade 2009 med svininfluensan, när en stor del av svenska folket vaccinerade sig, visade sig vara mycket mildare än först befarat. Debatten efter pandemin har präglats av de ungdomar som drabbades av narkolepsi efter vaccinationen. En mycket viktig fråga, framförallt för de drabbade barnen, men även för det långsiktiga förtroendet för vaccinationskampanjer.

Det är viktigt att komma ihåg att fler smittor kommer att drabba oss. Sverige behöver därför ha beredskap, inte bara emot militära angrepp, utan även en beredskap emot farliga smittoämnen.

Hemmets Vän 2 oktober 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies