Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Utvecklingsländer förlorar miljoner på korruption

Veckans nummer Publicerad: 2014-09-18 11:26

Utvecklingsländerna förlorar minst en biljon dollar om året på grund av skatteflykt och korruption som underlättas av svaga lagar i de rika länderna. Detta enligt en ny rapport som inför ett kommande toppmöte uppmanar ledarna för världens rikaste nationer att vidta åtgärder.

Den nya rapporten har lanserats av organisationen One Campaign, som arbetar för att bekämpa fattigdomen i Afrika. Enligt rapportförfattarna skulle de motsvarande sju biljoner kronor som varje år går förlorade kunna användas till att rädda livet på 3,6 miljoner människor årligen. Och om bara en mindre del av de pengar som flödat från södra Afrika kunde återföras så skulle dessa kunna användas till att ge tio miljoner barn möjlighet att gå i skolan.

Rapportförfattarna slår fast att så fort korruptionen tillåts breda ut sig så minskar investeringarna, liksom den ekonomiska tillväxten i ett land. Men i utvecklingsländerna slår korruptionen särskilt hårt och får enligt rapporten rent dödliga konsekvenser. Detta eftersom staterna blir av med inkomster som annars kunnat gå till investeringar i sjukvård, en tryggad livsmedelsförsörjning och till grundläggande infrastruktur. Korruptionen ”kostar liv, och hårdast slår den mot barnen”, enligt rapporten.

Pengatvätt och skatteflykt

I sin analys av pengaflödet granskar One Campaign olika former av pengatvätt, mutor och skatteflykt bland både kriminella grupper och statligt anställda. Det handlar inte om pengar från utvecklingsbistånd utan i första hand om pengar som har försnillats eller odeklarerade inkomster från affärsuppgörelser, där stora summor som annars skulle ha beskattats har förts ut ur länderna.

Enligt rapportförfattarna är skatteflykt vanligt förekommande inom den internationella handeln, och särskilt inom råvaruhandeln.

– Vi har noterat en exponentiell tillväxt av de globala illegala finansflödena mellan 2002 och 2011, säger Joseph Kraus vid One Campaign till IPS.

Joseph Kraus påpekar att korruption knappast är något nytt fenomen i fattiga länder.

– Men det krävs två villiga parter och dessa pengar hamnar ofta i finansiella center i den rika världen vars banker, jurister och revisorer medverkar till korruptionen. För att komma åt roten till dessa problem så måste vi agera där det behövs.

Läs mer i Hemmets Vän nr 38 – 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Sverige satsar miljarder i rekordstöd till Ukraina
"Etnisk rensning av värsta sort"
"Dödligheten bland undernärda barn minskar"
"Folk kom fram på krogen och ville att jag skulle be för dem"
Hon startade "bibliotek" för sportprylar
"Förmån att få uppleva gemenskapen och glädjen"
Folkbildning och kulturkanon som kantrar i slutet
Mötesvecka i Tibro ska peppa och inspirera
Fler barn vräks från sina hem – "alarmerande"
Sover i tält – ett år efter jordbävningen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies