Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Slaget om pensionärerna

Publicerad: 2014-08-21 16:26

De äldre är en viktig nyckelgrupp i valet den 14 september. Inte nog med att äldregruppen omfattar över 2 miljoner väljare, det finns också en stor kunskap och erfarenhet som idag inte tas till vara på ett bra sätt i vårt land. I andra länder talas det ofta om Senior Advisors, där personer med livserfarenhet från olika branscher fungerar som aktiva rådgivare för yngre personer. Men varför är detta så ovanligt i vårt land? 

En sammanhållen äldrepolitik handlar om mer än vård och omsorg. Det friska åldrandet, de äldre som en resurs att ta till vara och ett väl fungerande samspel mellan generationerna är viktiga beståndsdelar i en politik som framhäver alla människors lika och unika värde. Ska vårt samhälle fungera måste vi överbrygga generationsklyftorna och ta till vara och se varje människas unika livserfarenhet som en tillgång.

Sveriges äldre ska kunna känna trygghet och säkerhet i kontakten med det offentligas insatser. Sjuka och sköra personer har av naturliga skäl ett särskilt stort behov av en individanpassad, samordnad kontinuerlig vård och omsorg. Det ställer stora krav på helhetssyn, kontinuitet och samverkan över professions- och organisationsgränser.

Enligt socialtjänstlagen ska socialtjänstens omsorg om äldre inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. I allt fler kommuner införs värdighetsgaranti i äldreomsorgen, en fråga som vi kristdemokrater länge drivit. Garantin innebär en utfästelse om vad den äldre kan förvänta sig i omsorgen och en förbindelse om kompensation ifall kommunen inte lever upp till denna kvalitetsnivå.

När kommuner och landsting gör upphandling av olika tjänster handlar det om vad man ger och vad man får. Det handlar om kvalitet och om kronor och ören. Tyvärr hamnar fokus ofta vid upphandlingar allt för mycket på priset och inte i första hand på kvalitén. Det leder till att det är de som begär minst betalt som får jobbet. Detta är inte acceptabelt. Det är om kvaliteten man borde konkurrera.

Det är just detta som är styrkan i Lagen om valfrihet (LOV). Där anger kommunen vad man är beredd att betala, sedan får företag presentera vilken kvalitet de kan erbjuda. Då sätter man fokus på just kvalitén i vården, omsorgen, hemtjänsten, matleveransen, etcetera. Det fina med LOV-reformen som allt fler kommuner nu väljer att införa är att man kan anpassa insatserna efter den enskildes behov och önskemål.

Från pensionärsorganisationerna har kritiken varit hård mot regeringen för att löntagare efter jobbskatteavdraget betalar lägre skatt än vad pensionärer gör. Socialdemokraterna och de fyra allianspartierna gjorde en stor pensionsöverenskommelse 1994 som gäller än idag. Den så kallade bromsen som kom till för att inte mer pengar skulle tas ut från pensionssystemet än vad som kom in infördes.

Den globala finanskrisen gjorde att bromsen slog till, vilket gav lägre pensionsutbetalningar. Tack vare jobbskatteavdraget lyckades vi i Sverige öka antalet arbetade timmar och vi kunde sänka skatten på pension i fem steg med 16,5 miljarder. Därmed får en garantipensionär ut drygt 8 000 kronor mer per år än vad som varit fallet om inte skattesänkningen ägt rum. Det motsvarar en extra månadsutbetalning till en garantipensionär.

Det var viktigt att sänka skatten på arbete och på så sätt kunna få mer pengar till vård, skola, omsorg, arbetsmarknadspolitiska åtgärder, etcetera, men också till att sänka skatten på pension.

Men nu är det dags att sänka skatten ytterligare så att löntagare och pensionärer betalar lika mycket skatt. Jag har själv i valrörelsen gått ut med budskapet ”Knegare och pensionär, vi lika skatt för dem begär”.

Lars-Axel Nordell, riksdagsledamot (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies