Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ordning och reda

Ledare Publicerad: 2014-07-31 15:53

I den internationella PISA-undersökningen så har Sverige sjunkit i både läsförståelse, matematik och engelska. Från en toppnation till en medelmåttig utbildningsnation på bara några år.

Detta har det skrivits hundratals artiklar om i Sverige under de gångna månaderna.

Men PISA-undersökningen innehåller mycket mer material än så. Sverige utmärker sig som ett land med sämst ordning i klassrummet, med högst andel sena ankomster och där det tar längst tid för lärarna att sätta igång undervisningen i början av varje lektion. Utslaget på grundskolans nio obligatoriska år så blir några minuter i början av varje lektion till avsevärd tid av undervisning som går förlorad. Förutom tiden så är också frågan vad lärarnas kraft och engagemang ska gå till – är det högkvalitativ undervisning eller till att hålla hjälplig ordning i klassrummet?

I internationell forskning så är det tydligt att det går att se skillnader mellan framgångsrika och mindre framgångrika skolsystem. Det saknas inte forskning på området. Och arbetsro är ett av de absolut viktigaste kriterierna för en framgångsrik skola.

I en skola med oordning och brist på arbetsro så drabbas framförallt de elever som inte har studievana och motivation till högre studier med sig hem-ifrån. Det vill säga att barn till föräldrar med dålig utbildning riskerar tyvärr att komma sämre ut i den svenska skolan.

Sverige har hög lärartäthet i internationella jämförelser. Sverige har inte på något sätt skurit ner i skolbudgeten. Tvärtom så satsas relativt mycket på utbildning. Ändå ser vi inte de resultat vi förväntar oss.

En nyckelförutsättning för goda studieresultat är studiero i klassrummet. Den elev som har svårt för en stökig och högljudd miljö, eller som är rädd för att bli mobbad, kommer självklart inte att prestera toppresultat. Så enkelt är det.

Sveriges styrka under efterkrigstiden som industrination har varit en bredd i utbildningsväsendet. Ett utbildningssystem där duktiga elever, oavsett bakgrund, haft goda möjligheter till god utbildning. Detta har varit extremt viktigt för Sveriges utveckling. Men detta riskerar nu att erodera, genom allt lägre kvalitet.

En bred skola med god ordning och med goda kunskapsresultat är viktig för Sverige som exportberoende industrination och i förlängningen för det svenska välfärdssamhället.

Debatten har tyvärr ofta handlat om fel sak. Att till exempel slopa betyg eller förbjuda läxor är orealistiska idéer som riskerar att göra att Sverige hamnar än mer efter.

Hemmets Vän 31 juli 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies