Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Mycket kan hända i höst

Ledare Publicerad: 2014-07-11 09:16

Alla partier är överens om vikten av att inte ge Sverigedemokraterna inflytande i riksdagen. Med partiets opinionssiffror på runt 10 procent är det en tuff utmaning. Frågan är hur det parlamentariska underlaget ser ut för en regering som förhindrar att extremhögern får inflytande över regeringsmakten.

För den som ägnar en del av sommaren åt att läsa opinionsmätningar står det klart att alliansen inte ligger speciellt bra till. Det är svårt att komma till någon annan slutsats.

Men läget är mer komplicerat än så. Att alliansen inte ligger bra till är klart, men vem är det som ser ut att vinna? Den frågan är allt annat än enkel att besvara. En grundläggande orsak till detta är att andelen osäkra väljare blir allt större och att andelen väljare som fattar beslut sent i valrörelsen också blir allt större. Valet avgörs helt enkelt allt senare.

Det parlamentariska läget är därtill mycket oklart. En central fråga är om Feministiskt initiativ klarar 4-procentsspärren. I så fall skulle Sverige ha åtta partier i riksdagen. Hur skulle en vänsterministär se ut, ska det ingå ministrar från S, MP, V och Fi? Att alliansen klarat att bilda en fyrpartiregering som hållit ihop byggde på två år av grundliga förberedelser och förhandlingar. Att de fyra partierna på vänsterkanten skulle förmå klara att skapa en regering som håller ihop och gör upp om allt från försvaret, kärnkraften och drivmedelsskatter till pensionssystemet utan någon som helst förberedelse är minst sagt orealistiskt.

En möjlighet är en S+MP-regering. Detta ville redan Mona Sahlin som partiledare. Miljöpartiet går förvisso bra, men Socialdemokraterna går historiskt dåligt och riskerar att hamna på 25-30 procent, vilket skulle vara det sämsta resultatet sedan allmänna rösträttsreformen för partiet. Så det är inte givet att Löfven och Romson har tillräckligt stöd i riksdagen för att bilda regering. Och stridsfrågor som större vägprojekt, synen på friskolor och friår kvarstår att lösa. Därför gör Stefan Löfven öppet inviter till både Folkpartiet och Centerpartiet, som dock varit kallsinniga till dessa trevare.

Ytterligare en möjlighet vore en S+MP+V-regering, men Socialdemokraterna har historiskt alltid vägrat att ta in Vänsterpartiet i regeringsställning, eftersom de uppfattat partiet som opålitligt i bland annat utrikespolitiken och synen på de forna östdiktaturerna.

Även på högerkanten ser det oklart ut. Både C och KD ligger på drygt 4 procent, tidigare har partierna haft siffror under 4 procent, men båda partierna har nu en svagt uppåtgående trend. Men alliansen behöver en mycket kraftig ökning i opinionen för att vinna ett tredje val.

Bara en sak är säker: det mesta är osäkert inför höstens val.

Hemmets Vän 10 juli 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies