Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Familjen samhällets minsta byggsten

Debatt Publicerad: 2014-06-26 00:00

Fråga vem som helst om vad som är det viktigaste i livet och svaret blir till nästan hundra procent att det viktigaste i livet är familjen. Det viktigaste av allt är de nära och kära, att det går bra för barnen, att de får vara friska och bli lyckliga.Om nästa fråga blir hur viktigt det är med värderingar så talar nästan lika många om att värderingar är väldigt viktigt och det är beroende på vilka värderingar hur vårt samhälle byggs. Likväl är det väldigt få, i synnerhet inom politiken, som talar om familjens betydelse, fakta är nog att det bara är Kristdemokraterna som talar om familjens betydelse i sitt partiprogram. Om vi tycker att värderingar är viktiga borde vi ha en tanke om vilka värderingar vi ska bygga vårt samhälle på. Dessutom bör vi nog förstå att familjen och värderingar hör väldigt nära ihop.

Jag minns tydligt ett tv-program som berättade om när diktatorn i Kina Mao Zedong beordrade att alla sparvar skulle dödas. Anledningen var att sparvarna kalasade på böndernas grödor. Därför skulle sparvar utrotas. Det startade ofantliga kampanjer mot fyra skadedjur, sparvar, råttor, myggor och flugor. I minnesanteckningar beskrivs följande:”Det var skoj att utrota de fyra skadedjuren. Hela skolan drog ut för att döda sparvar. Vi tillverkade stegar för att kunna slå ner deras bon, och slog på gongongar om kvällen, när de kom hem för att sova. Det dröjde många år innan vi fick reda på att sparvar är snälla fåglar. På den tiden visste vi bara att de åt spannmål. ”Det hela avbröts då man upptäckte att sparvarna åt en massa skadeinsekter, för när sparvarna försvann så försvann också en stor del av skadeinsekternas fiende. Det finns inte dokumenterat på hur stora mängder spannmål som försvann på grund av skadeinsekternas framfart men säkert var det en del i den stora hungersnöd som drabbade Kina, bland annat efter sitt ”krig mot naturen”. Ut­ifrån detta har vi lärt oss att det finns ett kretslopp i naturen, ett ekosystem. Ekologi är samspelet mellan de levande organismerna och den miljö de lever i. När man rubbar en del så rubbas hela systemet. Ett ekosystem kan vara stort eller litet, ett hav eller en liten damm.

På samma sätt är det ett slags ekosystem med våra värderingar. När värderingarna rubbas, så rubbas hela det etiska och moraliska systemet. När männi­skans värde ifrågasätts rubbas hela systemet och plötsligt blir inget av absolut värde.Varifrån får människor sina värderingar? Det allra mesta från familjen man växer upp i. Det är där som barn lär sig att samspela, ta och reda ut konflikter, känna empati och sympati mot varandra. Hur många syskon har inte bråkat om rättvisa? Storebror eller lillasyster fick en större bit av kakan. Det väcker ett patos om att saker och ting ska gå rätt till. Familjen, oavsett hur den ser ut, ger barnen en värdegrund att stå på. Då är det ganska lätt att förstå att familjen är samhällets minsta byggsten. Därför är familjen viktig, föräldrar är viktiga för barnen och tid att vara tillsammans är viktig, för där formas värderingar. Därför känner jag en stor oro inför de politiska partier som ropar ”Död åt familjen” eller som aldrig nämner familjens betydelse. I ett samhälle där familjen inte betonas kommer vi heller aldrig att försvara eller förstå att till exempel flyktingbarn behöver återförenas med sina föräldrar.

Om samhällets minsta byggsten försvinner kommer hela samhällsbygget att bli rangligt. Precis som i ekologin, att det kan bli obalans om en djurart försvinner, lika obalans kan det bli i samhället om våra minsta byggstenar försvinner. Naturligtvis vet jag att det inte finns några perfekta familjer, men som kristdemokrat ser jag inget annat som kan ersätta familjen och är glad att ett parti värnar familjen och som ser att människan har ett unikt och absolut värde. Det enda som kan upprätthålla ett värderingarnas ekosystem.

Ewa Sundkvist

Kristdemokraterna


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv
Farligt tyst om de nya moskéerna
"Ett radikalt ingripande närmar sig"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies