Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rösta för demokratins skull

Ledare Publicerad: 2014-05-22 16:25

På söndag ska Europeiska unionen välja parlament. 751 parlamentariker skall utses, varav 20 stycken från Sverige. Dessa ska sedan representera EU:s 508 000 000 invånare. Det är det som kallas demokrati. Folket har makten, men bara en enda dag, sedan har dessa 751 makten i 5 år.

Å ena sidan är detta något stort. Att vi kan välja och välja bort utan att starta ett krig. Att politiker inte bara kan bestämma. Att de måste vinna vårt förtroende först och sedan måste de sköta sig, hålla sina löften, annars kan vi välja bort dem vid nästa val.

Å andra sidan har denna form av demokrati stora brister. Majoriteten kan bestämma över minoriteten. Makten kan koncentreras på ett sätt, som aldrig skulle vara möjligt i något annat sammanhang än en diktatur där någon gripit makten med våld. Dessutom. Ju större en demokrati blir, ju fler som ska involveras, desto större är risken att avståndet mellan väljare och parlamentariker blir så stor att väljaren till slut inte bryr sig.

I EU är detta ett stort bekymmer. 1979, när EU hade 9 medlemsstater, deltog 62 procent av de röstberättigade. Men allteftersom EU vuxit och medlemsstaterna blivit fler har valdeltagandet sjunkit. 2009, när EU vuxit till närmare en halv miljard invånare och 25 medlemstater, deltog 43 procent. Mindre än hälften brydde sig alltså.

Det är lika bra att säga som det är. Demokratiunderskott så det skriker. Inte nog med att ganska få ska representera oerhört många, de utses av alldeles för få. Egentligen borde det finnas en undre gräns. Borde inte minst hälften av de röstberättigade delta för att parlamentet ska bli legitimt? Vad händer om vi i framtiden bara har 10 eller kanske 20 procent av de röstberättigade vid valurnorna på valdagen? Kan man då ens tala om demokrati?

Demokratiunderskottet för de valda parlamentarikerna blir inte mindre, det växer. Man kan fråga sig vad det beror på. EU-projektet, som i grunden är ett fredsprojekt, skapades som en motkraft både till kommunismen, den sovjetiska formen av socialism och till nazismen, som skadat miljoner under de båda världskrigen. Målet var fred, frihet och gemenskap. Aldrig krig en gång till! Grunden för det europeiska projektet är egentligen de kristna värderingarna. Det märks särskilt tydligt i Tyskland där Angela Merkel och hennes kristdemokratiska parti lett utvecklingen så länge.

Så alldeles oavsett vad vi tycker om EU, all detaljreglering och tidigare fattade beslut. Sverige är med nu. Använd ditt inflytande den enda dag det är möjligt. Om Sverige inte ska vara med är det en fråga för svensk riksdag eller ett helt annat val, en helt annan dag. På söndag gäller det Europa och vilka 20 svenska parlamentariker vi ska sända till Bryssel. Gå och rösta för demokratins skull!

Hemmets vän 22 maj 2014


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies