Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Att mötas och väcka nyfikenhet

Debatt Publicerad: 2014-04-15 13:18

Jag återvänder gärna till Apostlagärningarna kapitel 17 som berättar om Paulus besök i Aten. När han strövade runt i staden upprördes han över alla de altaren till olika gudar som hade rests överallt. På ett ställe lade han märke till ett altare med inskriptionen ”Åt en okänd Gud”. Atenarna var nyfikna på allt som var nytt. Så när Paulus berättade att han visste en hel del om denne okände Gud frågade man vad är det för Gud du talar om. Diskussionerna med Atens filosofer slutade med att Paulus fördes till stadens domstol areopagen för att förklara sig.

Det är intressant att lägga märke till att han inledde sitt försvarstal med orden:

– Jag ser att ni atenare är mycket intresserade av religiösa ting. Ty när jag har gått runt här i staden har jag lagt märke till ett stort antal altaren tillägnade olika gudar. Men jag har också sett ett altare med inskriptionen Åt en okänd Gud. Det är om den guden jag vill berätta.

Paulus kritiserade inte atenarna för alla deras gudar. I stället berömde han dem för att de var så ivriga gudsdyrkare. Nyfikenheten hos atenarna var väckt. Klart att man ville veta mer om den okände guden.

2 000 år senare formulerade den kristne filosofen Sören Kierkegaard sina klassiska råd till lärare och talare om hur man når framgång. Först och främst, säger han, så måste den eller de personer du talar till känna igen sig i det du talar om och således hämtas upp där de befinner sig. När du har satt dig vid din lärjunges fötter och levt dig in i och förstått hans eller hennes situation kan du börja vandringen mot det mål du vill att din lärjunge skall nå.

I dagens samhälle har kristendomen förlorat det mesta av det inflytande som den en gång hade. De bibliska skatterna är okända för majoriteten av människorna i vårt land i dag.

Kan detta möjligen bero på att vi som kristna inte möter människor där de befinner sig? Predikoturerna är fyllda med kodord som bara de invigda kan förstå. Predikningarna försöker ge svar på frågor som man aldrig ställt och förmedlar ett budskap som inte känns angeläget. För alla dem som saknar den kristna referensram som gör predikans budskap förståeligt blir det mesta döda ord som sällan bottnar i lyssnarens egen erfarenhet.

En duktig predikant sätter däremot ord på sina lyssnares livssituation genom att bildligt talat befinna sig där de är. Sen för han dem fram genom att visa dem på hur Jesu budskap kan lösa problem man brottas med och ge svar på frågor man aldrig fått svar på tidigare.

Bert Stålhammar, professor emeritus, samhällsdebattör


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies