Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Spelbranschen måste ta sitt sociala ansvar

Publicerad: 2014-03-27 16:43

Frågor om beroendeproblematik för ofta tanken till alkoholister och narkomaner. Vi vet till exempel att cirka 400 000 barn eller vart femte barn i vårt land växer upp i riskbruksmiljöer och att cirka 6 000 personer varje år dör på grund av alkoholen. Den stora omfattningen innebär att alkoholen är vårt samhälles i särklass största sociala och medicinska problem.

Men det finna också andra områden med en betydande beroendeproblematik. Faktum är att ungefär 2 procent av befolkningen i vårt land har ett spelberoende och ytterligare 5 procent idag ligger i riskzonen för att utveckla ett sådant.

Även om huvuddelen av dem som ägnar sig åt spelande ofta ligger på en ganska måttfull nivå måste vi vara medvetna om att det finns stora risker med spel. Idag krossar faktiskt spelberoendet familjer, raserar ekonomier och förstör framtidsdrömmar på samma sätt som alkoholism. 

I Sverige har vi egentligen ett spelmonopol där Svenska Spel har ett ansvar för att på ett ansvarsfullt sätt förebygga spelmissbruk och inte ägna sig åt aggressiv marknadsföring. Problemet är bara att den svenska spelmarknaden kraftigt har förändrats under de senaste åren. En växande andel av spelandet sker i dag utanför den reglerade marknaden. Man kan säga att det på internet idag råder rena rama vilda västern på spelområdet. Därmed har det svenska spelmonopolet i praktiken satts ur spel.

Jag tror att de allra flesta är överens om att risken för att människor hamnar i spelberoende eller missbruk ska minimeras och för dem som drabbas måste det finnas möjligheter att få hjälp att ta sig ur sitt beroende. Men hur når vi dit?

Det överordnade målet med spelpolitiken måste vara att utveckla en sund och säker spelmarknad där sociala skyddsintressen och efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former. Med vilka verktyg denna spelpolitik ska bedrivas måste naturligtvis anpassas efter hur spelmarknaden ser ut idag.

Monopolet må ha tjänat en roll när spelandet i princip var begränsat till försäljning av lotter över disk. Den tiden är förbi, och ju snabbare vi anpassar lagstiftningen till nutid desto snabbare kan vi också ta itu med de problem vi står inför idag. Det är hög tid att hitta nya sätt att reglera spelverksamhet som gör att fler bolag omfattas av lagstiftarens begränsningar.

Det tandlösa spelmonopolet skulle kunna ersättas av ett licenssystem där bolagen aktivt måste följa de krav som sätts upp av oss förtroendevalda i riksdagen. Självfallet kommer det att finnas spelbolag som struntar i att ansluta sig.  Men med ett licenssystem skulle vi kunna uppmuntra utländska spelaktörer att ta ansvar för spelandets många baksidor, istället för som nu vägra att över huvud taget relatera till de många spelbolag som verkar utanför spelmonopolet.

Förutom lagstiftning och licenssystem har spelbranschen ett eget ansvar att komma överens om egna höga krav. Spelbranschens etiska råd arbetar redan idag med att ta fram en gemensam standard för socialt ansvar i spelverksamhet. Detta är viktigt men det behövs också en lagstiftning som möter verkligheten. Ett spelmonopol på pappret är inte att ta socialt ansvar.

Lars-Axel Nordell, riksdagsledamot (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Spel o dobbelreklam Bengt Eklund oppositionsråd Karlskoga för KD
2014-04-16 13:04
Mycket bra artikel. Som Hemmets Vän så skulle jag vilja gå ett steg längre. Stoppa reklaminslag i media angående spel/dobbel. Detta p g a 2 5 ca 200 000 människor är fast i beroende och ca 5% ytterligare är i riskzonen (475000)

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies