Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Betyg handlar inte om människovärde

Veckans kommentar Publicerad: 2014-03-27 16:24

Det är en högintensiv skolpolitisk vecka i medierna. Utbildningsminister Jan Björklund syns i var och varannan nyhetssändning och för någon dag sedan presenterade regeringen det nya förslaget om betyg från fjärde klass. Utöver det möts rektorer och politiker just nu på Nordiska skolledarekonferensen i Göteborg. Skolan är politiskt brännhet, särskilt efter Sveriges sjunkande resultat i PISA-rapporten från i vintras, och allra hetast är frågan om betyg. Folkpartiet har fått igenom sitt krav på tidigare betyg, en återgång till hur det var i Sverige innan 1980.

Trots det är kritiken från oppositionen massiv. Desperat, tycker Miljöpartiet. Sorteringsskola, menar Socialdemokraterna.

Betyg i sig är egentligen inget dramatiskt. Korrekt satta är de ett mått på elevens kunskapsnivå och en hjälp för lärare och föräldrar att få rätt bild av läget och därigenom få möjlighet att sätt in rätt sorts stöd – i god tid. Till skillnad från dagens skriftliga omdömen, som enligt förslaget ska ersättas med betyg, ges inget utrymme för tolkningar. Ett betyg är tydligt och det är inte möjligt för lärare att inför utvecklingssamtal med föräldrar göra luddiga, förskönande omskrivningar som sedan faller tillbaka på eleven – i senare årskurser.

Varför är då betyg så känsligt? Kanske är problemet den felaktiga sammanblandningen mellan betyget som mått på kunskap och synen på eleven som människa. Ett lågt ämnesbetyg betyder naturligtvis inte att eleven som individ är mindre värd än sina klasskamrater. Betyget mäter kunskapen, absolut inte hur skolan ser på eleven.

När debattörer i veckan kallade förslaget om betyg i tidigare årskurser för ett utslag av Björklunds sorteringsskola är det nog ett snarast ett tecken på vårt samhälles svårighet att skilja just våra prestationer från vår självbild. Det vill säga den helt felaktiga uppfattningen att först när vi lyckas i det vi företar oss, i våra egna och andras ögon, först då har vi fått ett värde, först då kan vi känna oss tillfreds.

Det finns mycket skrivet om detta. Kopplingen mellan just prestationer och självbild är en utbredd och vanlig missuppfattning som många brottas med. Vi behöver var och en påminna oss om att vårt värde som människor aldrig sitter i det vi gör. Vårt värde kommer av att vi finns till. Att vi är människor.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Israels svar riskerar den nya alliansen
Här är frågorna ni behöver ställa er, Equmeniakyrkan
Det bästa vi vet är dialog med våra läsare
Kanon bra för kultur och människor
Församlingar kan inte ge vård – men vara barnens stöd
Han tonsatte vårt lands själ
Bristande demokrati gör mig orolig
Miljöpartiets kris speglar frikyrkans
Ring din riksdagsledamot!
Är risktagande del i en karismatisk personlighet?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies